Afbeelding

Veertiende Genealogische Dag Goeree-Overflakkee: spreekuur, workshop, lezing, hulp en ontmoeting

Algemeen 344 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Iedereen die zich interesseert voor genealogie en regionale geschiedenis doet er goed aan de Genealogische Dag Goeree-Overflakkee in zijn agenda te zetten. De dag is op zaterdag 7 maart en de plaats van handeling is het Streekarchief Goeree-Overflakkee in Middelharnis.

Stichting Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee organiseert de Genealogische Dag samen met het streekarchief. Het is alweer de veertiende editie. De eerste was in 2002 in Dirksland, ter gelegenheid van tienjarig bestaan van het Genealogisch Centrum. Tijdens de dag staat het genealogisch onderzoek centraal. Het doel is het stimuleren daarvan én promotie van het Genealogisch Centrum en het streekarchief.
Wat is er allemaal te doen tijdens de veertiende Genealogische Dag Goeree-Overflakkee? Bezoekers – donateurs van het Genealogisch Centrum en andere stamboomvorsers – kunnen elkaar ontmoeten, gegevens uitwisselen en de collecties raadplegen van het streekarchief en het Genealogisch Centrum. Het gaat onder meer om doop-, trouw- en begraafboeken, de burgerlijke stand, familiedrukwerk (geboortekaartjes, trouwkaarten, rouwbrieven) en familieadvertenties uit de eilandelijke kranten. Medewerkers van het streekarchief en het Genealogisch Centrum zijn aanwezig om zo nodig tekst en uitleg te geven.
In de ochtend houden Eva Lassing van het Genealogisch Centrum en Jan Both van het streekarchief spreekuur. Dat is een nieuw onderdeel van de Genealogische Dag. Bezoekers die moeite hebben oude stukken – zoals koopakten, testamenten en boedelinventarissen – te lezen, krijgen hier hulp. Ze kunnen scans van deze stukken eventueel vooraf mailen naar info@genealogieflakkee.nl, zodat er alvast een blik op geworpen kan worden.

Op het programma staat voorts een workshop over stamboomonderzoek via internet. Veelal zien beginnende genealogische onderzoekers door de bomen het bos niet meer op het wereldwijde web. Cor Hameeteman van het Genealogisch Centrum geeft tijdens de workshop aan hoe dat te voorkomen is en waar de genealogische gegevens te vinden zijn. Wie wil meedoen aan de workshop dient zich op te geven via info@genealogieflakkee.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen. De workshop begint om 10.30 uur.
's Middags, om 13.30 uur, geeft Wim Visser uit Sommelsdijk een boeiende lezing over hoe de dorpen in het verleden werden bestuurd. Machthebbers als de baljuw, de schout en de schepenen komen daar onder andere bij aan de orde. Visser is econoom en historicus en gepromoveerd op de geschiedenis van de classis Brielle. Voor deze lezing hoeft men zich niet op te geven.
Tijdens de Genealogische Dag is er ook een informatiestand van het Zeeuws Genealogisch Centrum. De veertiende Genealogische Dag op 7 maart duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Donateurs ontvangen vier keer per jaar het tijdschrift van het Genealogisch Centrum: Het Feyne Kwartier. Zij hebben ook toegang tot het niet-openbare gedeelte van de website – www.genealogieflakkee.nl – om de digitale collectie rouwbrieven en de oude nummers van Het Feyne Kwartier te raadplegen.

Men kan familiedrukwerk ter beschikking stellen aan het Genealogisch Centrum, of even uitlenen om er een kopie van te laten maken. Men kan daarvoor op werkdagen terecht bij het streekarchief in Middelharnis. Inleveren op de Genealogische Dag is uiteraard ook mogelijk.

Uit de krant