Afbeelding

Werkwijze is gericht op alles wat kind en gezin nodig hebben

Algemeen 593 keer gelezen

Start Jeugdbeschermingsplein Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na de decentralisatie van taken van het rijk is ook het Jeugdbeschermingsplein vanaf 1 januari van dit jaar in het kader van de gehele jeugdhulp, een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Burgemeester en wethouders stemden eind december 2014 in met het Plan van aanpak voor - en de inrichting van - het Jeugdbeschermingsplein Goeree-Overflakkee. Onder voorzitterschap van mevrouw Gerdien Wessels (53) uit Rotterdam - als GOSA-regisseur (Gemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak) - is het project van start gegaan. Wethouder Gerrit de Jong was donderdag aanwezig bij de eerste meeting met een groot aantal vertegenwoordigers van gemeente, organisaties op het eiland. Met de Raad van de Kinderbescherming, Veilig Thuis, en Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond, zijnde de vaste partners van het plein.

Door Jaap Ruizeveld

Het Jeugdbeschermingsplein is bedoeld voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar, waarbij ernstige zorgen zijn over de ontwikkeling en/of fysieke veiligheid van de kinderen en waarbij vrijwillige hulp niet (meer) toereikend is. Of waarbij ouders deze hulp niet kunnen of willen aanvaarden. Het Jeugdbeschermingsplein is een werkwijze die uitgaat van wat nodig is voor het kind en het gezin. Het gaat om een integrale benadering, gericht op het waarborgen van de (fysieke) veiligheid en ontwikkeling van kinderen. Gecombineerd met het activeren van de eigen kracht van gezinnen en hun netwerk. De aanpak is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Naast elkaar, beter inhoudelijk aansluitend op elkaar en waar het kan samen optrekken. Eén geïntegreerde aanpak samengevat in het thema: Eén gezin, één plan en één regisseur.

Gerdien Wessels

"In principe komen wij een keer in de week met de partners bij elkaar", vertelt de regisseur. We bespreken dan meldingen die vanuit de hulpverlening zijn aangedragen. Gekeken wordt of het gaat om de insteek van vrijwillig naar gedwongen. Drang- of dwangkader. Als na bespreking blijkt dat het accent ligt op vrijwillig, dan hoort het niet op het beschermingsplein thuis. Het gaat in de bespreking voornamelijk om drang- en dwangzaken. Valt de melding binnen de drangzaken, dan wordt beslist dat er vanuit een gecertificeerde instelling een casusregisseur wordt ingezet. Een functionaris die partijen bij elkaar brengt die bij het gezin betrokken zijn. Gezinsleden kunnen ook meepraten. Gezamenlijk wordt een plan opgeteld. Wat moet er gebeuren? De functionaris kan in het proces een rol spelen, maar ook op afstand de grootste verantwoordelijkheid behouden. Alle afspraken worden vastgelegd en gemonitord. Het is de bedoeling dat het gezin na enige tijd zelf weer de verantwoordelijkheid krijgt. Soms is het helaas zo dat mensen niet meewerken. Dan wordt dit teruggemeld aan het Jeugdhulpbeschermingsplein".

Onder toezicht stellen

"Als echt niets kan, er veel is geprobeerd, de inzet niet lukt en de veiligheid van kinderen bij hun ontwikkeling in gevaar komt, dan wordt tot dwang besloten. Dan komt de Kinderbescherming erbij. In een vervolgtraject kan – na onderzoek – via de rechter worden besloten tot onder toezichtstelling. De afstemming in het proces loopt nog niet helemaal vlekkeloos in de regio", geeft Gerdien Wessels aan. "Alles is er op gericht om mensen, zo snel als mogelijk en verantwoord is, de regie weer in eigen handen te geven".

Wethouder Gerrit de Jong voegt toe: "Wat wij nu op de schaal van Goeree-Overflakkee vorm gaan geven, gebeurde eerst in de stadsregio - op een groot plein - waar partijen op redelijke afstand van het eiland stonden. Het is onze ambitie om op de schaal van het eiland zoveel mogelijk faciliteiten hier naar toe te halen, waardoor je ook optimaal gebruik kan maken van de contacten die er op het eiland zijn. Waar het echt nodig is, wordt het geschetste proces gevolgd. We laten zoveel mogelijk alles in de kracht van de mensen zelf. In veel gevallen is een extra duwtje nodig".

Gemiddelde jeugd

GOSA-regisseur Wessels verwacht dat er, kijkend naar cijfers uit Westvoorne en Hellevoetsluis, waar zij ook tijdelijk deze functie uitvoert, tussen 10 en 20 meldingen op jaarbasis op Goeree-Overflakkee bij het Jeugdbeschermingsplein op tafel kunnen komen.

"Uit gegevens blijkt dat wij op het eiland met een gemiddelde jeugd te maken hebben", zegt de wethouder. Denk niet dat hier niets speelt. Een van de verdachten in een landelijk pornonetwerk kwam van het eiland. Incest komt ook voor in onze gemeente. Alles is er. Naar rato van het aantal inwoners. Als je een melding hebt van kindermisbruik, dan wordt door het Jeugdbeschermingsplein gekeken of het kind uit zijn of haar omgeving moet worden gehaald. Belangrijk is dat men weet waar signalen afgegeven kunnen worden. Iedereen kan daar een rol in spelen. Basisscholen, jongerenwerk, maatschappelijk werk, noem maar op. Meer bekendheid geven aan meldingsmogelijkheden, het is zo belangrijk".

Er gaat veel goed

"Het is een spannende tijd waarin veel verrassingen naar voren komen. Organisaties zijn in verandering en moeten op elkaar aansluiten. Dat gebeurt nu. Er gaat heel veel goed, laat dat duidelijk zijn, maar toch zijn er leemten. Honderd procent zekerheden zijn niet te geven.

Het is mijn passie om in ieder geval te bereiken dat de neuzen van onze partners de zelfde kant opstaan. Ik zet mij er voor in dat mensen elkaar vinden en over de eigen grenzen willen kijken. Waar zijn collega-hulpverleners mee bezig?. Niet gericht zijn op één kind in het gezin, maar ook omzien naar een broertje of zusje. Ondanks de landelijke incidenten die in de media worden vermeld, durf ik te stellen en ik herhaal het: Er gaat een heleboel goed", zegt mevrouw Wessels.

Samen

Slotvraag aan de wethouder: Kan de gemeente de taken aan die door hogere overheden vanaf januari aan de Goeree-Overflakkee zijn overgedragen? " We hebben ons goed voorbereid op het proces. Na één maand is alles nog niet goed ingeregeld. Maar als ik mij richt op het jeugdaspect, dan zeg ik: Samen kunnen wij het aan. Dus niet alleen de gemeente. Wij doen het met alle partners gezamenlijk".

Uit de krant