Afbeelding

Staatssecretaris Dekker loopt dag mee met inspectie Eben Haëzerschool

Algemeen 258 keer gelezen

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - Op maandag 2 februari is op de Eben Haëzerschool te Goedereede-Havenhoofd uitgebreid onderzoek gedaan door twee inspecteurs van het onderwijs. Dit onderzoek werd uitgevoerd omdat de school is gekozen als pilotschool voor het vernieuwde toezicht van de inspectie. Op advies en uitnodiging van de inspecteurs was staatssecretaris Sander Dekker ook de hele dag aanwezig, hij heeft meegekeken tijdens de inspectie.

Het programma van het inspectiebezoek was intensief. De dag was van acht uur tot half zes volgepland met klassen- en lessenobservaties, gesprekken met het team, ouders, kinderen, de interne begeleider en de directeur. Daarnaast was er ook een grondige analyse van alle documenten op school. De inspecteurs, maar ook de directie met de medewerkers hebben de school beoordeeld op tien onderdelen. Dat gebeurde door middel van de zogenoemde kwaliteitskaarten of schoolportretten.

De kwaliteitskaarten omvatten verschillende onderdelen van het onderwijs. Uiteraard wordt nauwkeurig gekeken naar de opbrengsten van het onderwijs, de manieren van lesgeven, de zorg en de ondersteuning voor alle kinderen. In het onderzoek was ook nadrukkelijk aandacht voor ontwikkelingen en vernieuwingen, communicatie op school, toekomstvisie, veiligheid en de sfeer op school. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de manier waarop wordt omgegaan met pestproblemen en de focus op gewenst gedrag en vriendschap. Om een goed beeld te krijgen hebben de inspecteurs diepgaande gesprekken gevoerd met een afvaardiging van ouders en leerlingen uit de groepen 6 t/m 8.
De volgende dag, op dinsdagmiddag, kwamen de inspecteurs terug voor een uitgebreid feedbackgesprek. Tijdens het gesprek is de beoordeling van de inspecteurs vergeleken met de beoordeling van de directie en leerkrachten. Voor zes van de tien punten scoorde de school een vier, dat staat voor goed. Voor de vier resterende punten behaalde de Eben-Haëzerschool een drie, dat betekent een voldoende. Logisch, want de laatste punten zijn nog volop in ontwikkeling.

De inspectie prijst de veilige en open sfeer en het positieve pedagogische klimaat op de Eben Haëzerschool. Er is waardering voor de rol van de ouders en de belangrijke functie van de kinderraad. De inspecteur is onder de indruk van de manier waarop de school het onderwijs ontwikkelt en de kinderen door middel van Engelse les en de inzet van computers en tablet voorbereidt op de toekomst.
De inspecteurs hebben de school ervaren als een 'Christelijke school met een hele duidelijke visie, die in alles voelbaar is'. Een school die andere scholen kan inspireren…

Uit de krant