Afbeelding

Nieuwe exploitant zorgt voor doorstart De Kreek

Algemeen 1.645 keer gelezen

OUDDORP – Het gerucht gonsde al lange tijd op het eiland en op de Kop van Goeree. En naarmate de decembermaand naderde - en insiders vertelden dat er contracten afliepen - kwam er ook op Facebook en andere social media een stroom opmerkingen, vragen en reacties op gang. Zou swingdiscocafé De Kreek aan de Boompjes in Ouddorp daawerkelijk haar deuren sluiten? "Aan alles komt een keer een eind, maar was dit nu echt het laatste swingavondje", schreven bezoekers in twitterberichten. De geruchtenstroom werd extra voeding gegeven toen er in regionale bladen advertenties kwamen met de tekst: De Kreek te koop of te huur. Wie durft het aan?'. Een antwoord op al die vragen en opmerkingen komt van eigenaar Piet v.d. Linden.

Door Jaap Ruizeveld

In zijn kantoor vertelt de eigenaar, die in de volksmond 'Piet van De Kreek' wordt genoemd, blij te zijn dat zeer recent een overeenkomst is getekend die het mogelijk maakt de bekende Ouddorpse vestiging voort te zetten. Het is allemaal nog zo 'vers' dat hij uitsluitend wil aangeven dat de exploitatie in handen komt van een horecaondernemer uit Leiden. "Nee, een naam noem ik niet. De nieuwe exploitant zal ongetwijfeld zelf zorgdragen voor invulling van de publiciteit.
Het is de bedoeling dat De Kreek vanaf januari 2015 de deuren heropent. Ik ga er van uit dat de herstart in de oude sfeer zal plaats kunnen vinden", zegt Van der Linden. Over de inhoud van de overeenkomst wil hij op dit moment liever ook nog geen mededelingen doen. Wel dat het contract is geënt op basis van meerjarige zekerheid.

Continuïteit

Dat laatste is belangrijk, zo geeft de 69-jarige eigenaar aan. Al 42 jaar is hij betrokken bij het wel en wee van deze voor badplaats Ouddorp gewilde uitgaangsgelegenheid voor jongeren. "Je wordt zelf ouder en daarmee is de continuïteit en daarmee het voortbestaan van deze lokaliteit niet gebaat. Geruchten, zo die er zijn, omtrent een sluiting van De Kreek kan je van tafel halen. Het cafégedeelte (het Praethuys) blijft overigens gewoon geopend deze decembermaand."

Veranderingen

Van der Linden is blij met deze huidige ontwikkeling. In de loop der jaren hebben zich grote veranderingen voorgedaan. Neem het uitgaanspatroon van jongeren. Het tijdstip van komen is drastisch verschoven naar latere uren. Daarnaast heeft de overheid aan exploitanten van horecagelegenheden steeds strengere regels opgelegd. Op het gebied van geluidsisolatie, brandpreventie en ook de maatregel omtrent het alcoholgebruik door jongeren, van 16 naar 18 jaar. Wij houden ons correct aan al die eisen. Alleen al voor geluidsisolatie hebben we in De Kreek voor ruim 100.000 euro geïnvesteerd. Wij komen afspraken na omtrent inzet bij welke vorm van mogelijke overlast dan ook. Anderzijds krijg je in de exploitatie wel te maken met 'concurrentie' door een toenemend aantal vergunningen dat verleend wordt voor schuurfeesten.

Contacten

"Kijk, de jeugd blijft zoeken. Is vindingrijk. Men wil een lokaliteit waar men elkaar kan ontmoeten. Als ondernemer moet je daar sociaal op inspelen. Meedenken wat wel en niet kan. Je verplaatsen in de jeugd. Anderzijds in doorlopend goed overleg met overheid en politie afspraken maken. Overeenkomsten sluiten. Dat werkt. Minstens twee keer per jaar zitten we om tafel om te evalueren. Wij zijn altijd aanspreekbaar. Ook voor omwonenden en voor ouders van de ons bezoekende jeugd. Het is plezierig dat men daar ook gebruik van maakt."

Veilig voelen

"Tenslotte nog even iets meer inzoomen op het (swing) discotheek-gebeuren. Zie het ook eens landelijk. Kom je in een café dan kan je, weliswaar in een andere context, overal ook die muziek horen die in de discotheek wordt gedraaid. Het gaat dus niet puur om het discotheek zijn, maar om de sfeer die er heerst. Om die mogelijkheid, en dat vertelde ik al, dat jongeren elkaar ongedwongen en veilig voelend kunnen ontmoeten. Gezamenlijk kiezen voor een lokaliteit waar men weet dat die omstandigheid daar aanwezig is. Voor de ondernemer is het een uitdaging om zulke projecten in stand te houden. Dat geldt voor steeds meer investeringen en exploitaties in de horeca en de uitgaansbranche", aldus Piet van der Linden.

Uit de krant