Afbeelding

Bijna 300 deelnemers Beachrace

Algemeen 400 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Achter een meterslang roodwit lint staan de mountainbikers in de starthouding. Voor de rijders langs rijdt een quad, achterop zit een man die een bord 'Twee minuten' opsteekt. De toeschouwers worden gevraagd om ruim baan te maken. Het is zover. Het startschot klinkt, bijna driehonderd renners snellen weg over het harde strand. De eerste Beachrace op de Brouwersdam is een feit.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Het startpunt was pal voor strandtent Brouw. Vanaf daar liep het parcours richting Renesse, aan het einde van het strand stonden drie grote vlaggen, daaromheen draaiden de renners richting Ouddorp. Met de wind pal tegen scheuren ze langs het water. Na een klimmetje komen ze aan op het asfalt en rijden langs een rij wapperende vlaggen van de gemeente verder. Bij het strand van Ouddorp moeten de renners er weer aan geloven en gaan weer het strand op. Langs de vuurtoren gaat de tocht verder tot aan strandovergang Noordweg. Daarvandaan gaat de tocht weer terug richting de Brouwersdam. Eén ronde is 21 kilometer. Dat is een officiële afstand, maar het merendeel van de renners gaat voor de afstand van 42 kilometer. Die moeten de ronde twee keer voltooien.

Winnaars

Winnaar van de 21 kilometer is de Belg Andy Michielsen. Bij de 42 kilometer was Ronan van Zandbeek uit Schijndel de snelste. Hij had een gemiddelde van ruim vierendertig kilometer per uur. De snelste eilander bij de 21 kilometer was Jaap Groeneveld uit Ouddorp, hij eindigde op de zesde plaats. Bij de lange afstand was John Roos uit Sommelsdijk de snelste renner van Goeree-Overflakkee, hij eindigde op de veertigste plaats.

Eerste editie

Het is voor het eerst dat er een Beachrace wordt georganiseerd op Goeree-Overflakkee. Het fenomeen om een wielerwedstrijd op het strand te organiseren is niet nieuw. Verspreid langs de kust zijn er jaarlijks meerdere evenementen. Renesse en Rockanje zijn de dichtstbijzijnde races voor eilanders. De organisatie van het spektakel op de Brouwersdam was in handen van strandclub Brouw, hoofdsponsor was de gemeente Goeree-Overflakkee.

Uit de krant