Afbeelding

"We zijn op Goeree-Overflakkee een relatief kleine bank"

Algemeen 403 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Oudejaarsavond, één minuut voor twaalf, zal een bijzonder moment zijn, want juist in de laatste minuut van dit jaar zal de Rabobank Goeree-Overflakkee opgaan in een nieuwe Rabobank. De eilandelijke bank zal samen met de collega uit de Hoeksche Waard verder gaan als: Rabobank Het Haringvliet. De ledenraden stemden hier op 27 oktober jl. mee in. Directeur Jan de Waard geeft graag nadere uitleg bij de fusie van beide banken.

Door Adri van der Laan

De bankwereld is de laatste jaren volop in beweging en ook de Rabobank Goeree-Overflakkee ontkomt hier niet aan. Acht jaar geleden gingen de drie Rabobanken op het eiland op in één bank voor Goeree-Overflakkee. Velen dachten dat na deze fusie de bank op het eiland in een rustige periode terecht zou komen en 'gewoon' hun werk als eilandelijke bank 'dicht bij de mensen' zou kunnen voortzetten. Plannen werden gemaakt, en uitgevoerd, om één hoofdkantoor voor het eiland in Middelharnis te bouwen van waaruit men de diensten kon leveren.
Toen eind vorig jaar wat breder bekend werd dat de Rabobank Goeree-Overflakkee zou gaan fuseren met een andere bank zal een toch niet gering aantal mensen op het eiland de wenkbrauwen hebben gefronst. "Pas samengevoegd, een nieuw gebouw neergezet in Middelharnis en nu weer fuseren…?"

Veel ontwikkelingen

Jan de Waard is acht jaar geleden, bij de vorming van de Rabobank Goeree-Overflakkee directievoorzitter van deze bank geworden. Hij kan zich wel voorstellen dat men wat vragen heeft bij de aanstaande fusie. "In de eerste jaren van het bestaan van de Rabobank Goeree-Overflakkee, hadden wij dit ook niet verwacht. Maar er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen geweest binnen de bankwereld die tot weer een fusie hebben geleid".
Volgens Jan de Waard ontkomen ook banken door allerlei nationale en internationale ontwikkelingen niet aan het feit dat zij moeten bezuinigen. Verder is het voor een bank belangrijk om voldoende kwaliteit in huis te hebben om vooral bedrijven van dienst te zijn. Bij Rabobank Nederland is het streven om zoveel mogelijk grotere en minder kwetsbare banken te vormen. "We zijn op Goeree-Overflakkee een relatief kleine bank. Op belangrijke plaatsen binnen onze organisatie is veel personeelsverloop, doordat men naar functies elders in het land solliciteert waar meer mogelijkheden zijn. We kunnen daardoor niet altijd de gewenste continuiteit aan vooral bedrijven bieden". Als directie en Raad van Commissarissen hebben we gekeken met wie het beste samengewerkt zou kunnen worden. Om verschillende reden waren Zeeland, West-Brabant en Voorne Putten geen geschikte partners. Rabobank Hoeksche Waard bleek het dichtst bij de Rabobank Goeree-Overflakkee te passen.
Na verschillende gesprekken bleek dat de buren van de Hoeksche Waard en de eilandelijke Rabobank voor wat betreft grootte en cultuur, goed bij elkaar passen en heeft men de besprekingen op een niet meer vrijblijvende manier voortgezet.

Verschillen

De verschillen tussen beide banken blijken niet zo groot. Van oorsprong zijn het agrarische gebieden, waar ook andere bedrijven zich hebben gevestigd. De bank in de Hoeksche Waard is wel groter – zo'n 20% – dan die van Goeree-Overflakkee, ze hebben meer geldautomaten, net als bij ons ook in de kleinere plaatsen. Maar extra vestigingen zijn er, behalve het hoofdkantoor in Heinenoord, niet. Dit in tegenstelling tot de bankkantoren op Goeree-Overflakkee.

Vestigingen

Wat die vestigingen betreft verzekert Jan de Waard dat deze op het eiland voorlopig zullen blijven bestaan. Tijdens de enkele weken geleden gehouden ledenvergadering van de Rabobank Goeree-Overflakkee benadrukte De Waard het nog eens: "Er worden als gevolg van de fusie geen kantoren op het eiland gesloten". De kantoren in Ouddorp, Oude-Tonge en het adviescentrum aan de Rottenburgseweg te Middelharnis blijven gewoon open, "want het werk moet ook na de fusie gewoon doorgaan. Hierbij komt ook nog dat één van de belangrijkste punten van de ledenraad was bij de voorbereidende fusiebesprekingen, dat de aanwezigheid van de bank in de verschillende delen van het eiland ook na de fusie zichtbaar moet blijven. Wel moeten we kijken naar de vestiging aan het Beneden Zandpad in Middelharnis. Sinds de ingebruikneming van het nieuwe adviescentrum worden de meeste gesprekken met klanten aan de Rottenburgseweg gevoerd. Het zou dan ook goed kunnen dat de vestiging aan het Beneden Zandpad op termijn gewijzigd wordt.

Ontslagen

Als alles volgens plan verloopt zullen de klanten van de Rabobank Goeree-Overflakkee weinig van de fusie merken. Voor een deel van de medewerkers van de bank zal de fusie grotere gevolgen hebben, want ongeveer 30 fte's zullen in totaal bij beide banken verdwijnen. In samenwerking met het hoofdkantoor van de bank worden deze mensen begeleid naar een nieuwe werkkring of wordt er naar een andere oplossing gezocht.
In de afgelopen jaren zijn de behoeften van de consumenten wat betreft het bankieren sterk veranderd. Door de komst van internetbankieren kan men de bankzaken van achter de pc of zelfs onderweg via de smartphone regelen. Men bezoekt de bank alleen maar met specifieke vragen over hypotheken of andere financiële producten en dit heeft er noodgedwongen toe geleid dat de plaatselijke banken steeds meer uit de dorpen verdwenen. "Een ontwikkeling die niet tegen te houden was, maar we zullen er alles aan doen om ook na de fusie dicht bij onze klanten – desgewenst zichtbaar – aanwezig te blijven", belooft Jan de Waard. Deze zichtbaarheid geldt ook voor de oudere klanten die bij het moderne bankieren wat meer hulp nodig hebben. Want beide seniorenadviseurs zullen ook na de fusie in dienst blijven. Op deze belofte kan de huidige directeur van de eilandelijke Rabobank ook na de fusie nog aangesproken worden. Want Jan de Waard wordt directievoorzitter van de nieuwe fusiebank Rabobank Het Haringvliet.
Van de huidige commissarissen van de Rabobank Goeree-Overflakkee worden er drie commissaris bij de nieuwe bank, dit zijn Ing. A. van Papeveld, dhr. E.A. Struik en A.J. van Kempen. Jan de Waard geeft aan dat de nieuwe bank voldoende kennis in huis heeft om zowel aan de eisen van de bedrijven kunnen voldoen als aan die van de 'gewone' klant.

Uit de krant