Een zoon van de familie Van der Linden speelt kerkorgel.
Een zoon van de familie Van der Linden speelt kerkorgel.

"Wij denken in mogelijkheden"

Algemeen 255 keer gelezen

SOMMELSDIJK - Van 8 t/m 13 december collecteert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt om geld in te zamelen voor onderzoek, onderwijs en hulpmiddelen voor blinde en slechtziende kinderen. Dineke en Ton van der Linden organiseren al vier jaar de collecte in Sommelsdijk. Net als zus Nettie in Capelle a/d IJssel en schoonzus Ria in Hendrik Ido Ambacht. Wat maakt deze familie zo betrokken bij blinden en slechtzienden?

Door de erfelijke aandoening Retina Pigmentosa zijn de twee zoons van Ton en Dineke zeer slechtziend, evenals twee broers van Dineke en haar zus Nettie. En ook een zoon van Nettie heeft deze erfelijke aandoening. De familie maakt dus van dichtbij mee welke impact een visuele beperking op je leven heeft. Ton van der Linden: "Dat is onze drijfveer om ons in te zetten voor de collecte van Bartiméus Sonneheerdt. Onze zoons redden het heel aardig dankzij goede oogzorg, hulpmiddelen en begeleiding. Mijn oudste zoon van 23 was bijvoorbeeld eerst automonteur, maar dat ging niet meer omdat hij steeds minder zag. Zijn ambulant begeleidster heeft hem geholpen om werk te vinden dat hij nog wel kan doen. Nu is hij verkoper bij een autodealer.

Bij onze jongste zoon van 13 gaat het zicht harder achteruit dan bij onze oudste zoon. Daar maken we ons best zorgen over. Maar we blijven denken in mogelijkheden. Zo heeft hij een cursus gevolgd om te leren omgaan met een iPad. Daarop kan hij zelf tekst en plaatjes vergroten en op spraak zetten. Waarschijnlijk gaat hij na de middelbare school naar het conservatorium, want hij is heel muzikaal. Hij speelt kerkorgel en bugel, daar kan hij alles in kwijt."

Blijven vechten

Zonder hulpmiddelen en begeleiding zouden onze zoons in een sociaal isolement komen. Evengoed moet je blijven vechten om ze mee te laten doen in onze maatschappij. Het is ook moeilijk voor onze jongste zoon als na elke controle door de oogarts blijkt dat zijn zicht weer minder is. Dan vraagt hij zich af hoe z'n toekomst eruit zal zien."

Gelukkig krijgen Ton en Dineke veel steun van familie, vrienden en dorpsgenoten. Dineke wil met name haar zus Nettie en schoonzus Ria in het zonnetje zetten: "Nettie en Ria zetten zich eveneens in voor de collecte. Ze hebben allebei een groep van vijftig collectanten onder hun hoede! Verder verkoopt Nettie kaarten, én heeft ze altijd een collectebus in huis staan waar bezoek een gift in kan stoppen. Ria doet veel voor haar slechtziende zwager. Zij en haar man begeleiden hem overal naar toe."

Waar gaat het geld naartoe?

De opbrengst van de collecte wordt onder andere besteed aan verbetering van de oogzorg voor kinderen met albinisme. Kinderen met albinisme krijgen vaak te maken met oogproblemen. Onderzoek moet beter kunnen voorspellen welk kind veel, en welk kind minder oogzorg nodig heeft. Ga voor meer informatie naar www.steunbartimeus.nl/collecte.

Extra vrijwilligers zijn welkom.

Dineke en Ton van der Linden zijn blij met hun groep collectanten in Sommelsdijk. Maar om in alle straten te kunnen collecteren zijn meer vrijwilligers nodig. Wilt u ook collecteren voor blinden en slechtzienden in Sommelsdijk of andere dorpen op Goeree-Overflakkee? Of wilt u meehelpen met het organiseren van de collecte? Neem dan contact op met Jacomien Burgs, 06 290 738 77 of jburgs@steunbartimeus.nl.

Uit de krant