Impressie van de te bouwen flexwoningen.
Impressie van de te bouwen flexwoningen.

Heiwerkzaamheden flexwoningen opnieuw stilgelegd

Algemeen 1.675 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De voorzieningenrechter heeft de gemeente Goeree-Overflakkee opnieuw op de vingers getikt over de bouw van de 111 flexwoningen in Middelharnis. De woensdag hervatte bouwwerkzaamheden zijn op last van de rechter donderdag weer stilgelegd.

Een groep omwonenden had de voorzieningenrechter gevraagd om een zogenoemde ‘ordemaatregel’ te treffen, omdat er nog een beroep van de omwonenden loopt tegen het niet tijdig nemen van een besluit op het verzoek om handhaving. Die kwestie dient aanstaande dinsdag 24 oktober. De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een ordemaatregel toegewezen, wat betekent dat de heiwerkzaamheden minimaal tot aanstaande dinsdag gestaakt moeten worden. 

Recente ontwikkelingen

Volgens de rechter geeft de doorslag “dat de ordemaatregel over niet meer dan twee werkdagen aan de orde zal zijn op een zitting voor de voorzieningenrechter en dat de effecten ervan derhalve beperkt zullen zijn”. Bovendien voorkomt de ordemaatregel dat een nieuwe situatie ontstaat die onomkeerbaar zijn en daarmee de uitkomst van het geschil zouden kunnen beïnvloeden. Ook het feit dat de ontwikkelingen in deze zaak zeer recent zijn, spelen in de uitspraak van de rechter mee.

De gemeenteraad gaf vorige week donderdag een verklaring van geen bedenkingen af voor de bouw van de tijdelijke woningen, waarin ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen in moeten worden gehuisvest. De voorbereidende werkzaamheden werden een aantal weken geleden ook al stilgelegd door de rechter. Die oordeelde dat het gemeentebestuur ten onrechte gebruik wilde maken van de zogenaamde kruimelregeling om snel door te kunnen pakken, maar dat sprake was van stedelijke bebouwing. Het kwam het college op felle kritiek te staan van verschillende politieke partijen, die zich buitenspel gezet voelden. Bij een kruimelregeling heeft de gemeenteraad namelijk geen inspraak.

Prioriteit

De gemeente laat in een reactie weten dat ze de maatregel onterecht vinden. “Over het hervatten van de bouw vanaf woensdag 18 oktober is zorgvuldig nagedacht. We hebben met de nieuwe procedure gedaan wat de voorzieningenrechter in haar eerdere vonnis aangaf. De vergunning, die nu in ontwerp ter inzage ligt, is goed.”

Doorgaan met bouwen is volgens de gemeente ook noodzakelijk om aan de taakstelling voor opvang van Oekraïense vluchtelingen te kunnen voldoen. “We willen een veilig en stabiel onderkomen bieden aan de 300 Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente. Realisering van de flexwoningen heeft absolute prioriteit, want de huidige opvanglocaties zijn eindig en nodig voor andere doeleinden.”

De gemeente heeft Oost West Wonen verzocht de werkzaamheden te onderbreken, maar laat weten de zitting van komende dinsdag met vertrouwen tegemoet te zien. “We gaan er vanuit dat de rechtbank op basis van de feiten en belangen op dinsdag bij de zitting een goede afweging kan maken en het juiste besluit neemt.”

Uit de krant