Impressie van de te bouwen flexwoningen.
Impressie van de te bouwen flexwoningen.

De bouw van flexwoningen wordt voortgezet, omwonenden stappen opnieuw naar de rechter

Algemeen 1.020 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de voortzetting van de bouw van de 111 flexwoningen in Middelharnis. De raad heeft daartoe een verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

Door Willem van de Ridder

De bouw van de tijdelijke woningen, die bestemd zijn om zo’n 300 ontheemde Oekraïners te herbergen, is vorige maand stilgelegd omdat een groep omwonenden naar de rechter was gestapt. Die oordeelde dat de bouwvergunning die het college verstrekt had ongegrond is. Het college had bij de verstrekking gebruik gemaakt van de zogenaamde kruimelregeling; een lijst van uitzonderingen om te bouwen op grond met een agrarische bestemming. De rechter was van oordeel dat het bij de bouw van 111 woningen echter om stedelijke bebouwing ging.

Daarbij kwam nog dat het overgrote deel van de VKGO-fractie het vertrouwen in het college opzegde. Zij was van mening dat het college de gemeenteraad en omwonenden in de besluitvormende fase onvoldoende betrokken heeft. Een veelgehoord bezwaar is dat de meer dan honderd woningen verspreid hadden moeten worden over tenminste twee andere locaties. Vervolgens maken omwonenden zich zorgen over wie er in de woningen komen als de Oekraïners zouden verdwijnen. Men vreest voor statushouders: de gemeente heeft immers een forse achterstand in het huisvesten van deze doelgroep. Het college zegt de huidige bestemming voor vijf jaar toe, met zicht op een eventuele verlenging. Als er een andere doelgroep inwoners in de flexwoningen komen zal er een nieuwe procedure gestart worden.

Nieuwe rechtszaak

Voor een groep omwonenden zijn deze toezeggingen echter niet voldoende. Ze zijn al een nieuwe juridische procedure tegen de gemeente begonnen. Ze betwisten dat ze geen inspraak in de plannen hebben gehad. Vorige week voor de raadsvergadering hebben ze de rechtbank in een brief gevraagd om de gemeente een dwangsom op te leggen als die de bouw hervat.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels al op de ontvangen reactie van de rechtbank gereageerd middels een brief die in het bezit van het AD is gekomen. “Daarin schrijft burgemeester Ada Grootenboer dat ze niet begrijpt wat de bewoners met hun verzoek aan de rechter beogen. Volgens haar is er sprake van een nieuwe situatie nu de gemeenteraad met de uitgebreide bestemmingsplanprocedure heeft ingestemd en kan de eerdere uitspraak van de rechter daarop geen invloed hebben”, zo laat de krant weten.

Bouw toch hervat

Gezien de urgentie heeft het college besloten al te gaan bouwen voordat de bouwvergunning definitief rond is. “De gemeente en Oost West Wonen hebben er vertrouwen in dat deze vergunning solide is”, zo laten ze in een verklaring weten. Dinsdag zal de heistelling arriveren, woensdag wordt de bouw hervat.

De gemeente en Oost West Wonen realiseren zich dat dit vragen kan oproepen. “De wet geldt voor de woningcorporatie en geldt ook voor de gemeente”, zo benadrukt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Niet voor niets is Oost West Wonen na de uitspraak in de voorlopige voorziening gestopt met heien. Nu het gebrek in de procedure is hersteld, mogen en kunnen de werkzaamheden door. En het werk moet ook door, want de urgentie is groot.”

D’66 diende een motie in, die gesteund werd door Trots op Goeree-Overflakkee (TOG) en de VVD maar echter niet op een meerderheid kon rekenen, om te wachten met het bouwen tot de definitieve bouwvergunning binnen is. Want “haastige spoed is zelden goed”, zo sprak fractielid Verlegh namens de partij. VVD-fractievoorzitter Nijssen: “Wat geeft dat voor signaal af? Als overheid hebben we een voorbeeldfunctie.” Wethouder Markwat ontraadde het steunen van de motie met klem: “Het algemeen belang prevaleert”.

Urgentie

De flexwoningen zijn nodig voor de opvang van de ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen op Goeree-Overflakkee. Een groot deel van hen verblijft al vanaf maart 2022 op verschillende locaties in de gemeente. Zij wonen bij particulieren of in een pand dat in eigendom is van de gemeente of dat wordt gehuurd. Vaak gaat het om tijdelijke huisvesting; een deel van de Oekraïners verhuisde het afgelopen jaar noodgedwongen meerdere keren. Voor verschillende panden waar de inwoners van het door oorlog geteisterd land nu wonen geldt dat het huurcontract op korte termijn afloopt of dat het pand nodig is voor een ander doel.

“Samen met de gemeente vinden wij het belangrijk om de Oekraïense vluchtelingen een veilig en stabiel thuis te kunnen bieden, stelt Marleen van de Kamp, directeur-bestuurder bij Oost West Wonen. “Met de realisatie van de flexwoningen bieden we hen een fijne woonomgeving zonder gebruik te maken van onze reguliere woningvoorraad. Aansluitend komen de flexwoningen ter beschikking voor reguliere woningzoekenden, een win-win situatie dus.”

Ontstane politieke situatie

PvdA vroeg om duidingsdebat over de ontstane politieke situatie. Volgens de initiatiefnemer Petra ’t Hoen had de VKGO-fractie bij monde van fractievoorzitter Van Alphen aangegeven de raadszaal te verlaten mocht dit ter sprake komen. Het duidingsdebat zal daarom op een ander moment gevoerd worden. ’t Hoen nam het de partij kwalijk dat er wel met de media gesproken kan worden terwijl de raadszaal kennelijk een brug te ver is.

De burgemeester “stuit het enorm tegen de borst dat een aantal fracties suggereren alsof het college zo maar een dotje heeft gedaan. De enige drijfveer was om op humanitaire wijze de Oekraïners te huisvesten.” Ze is boos dat er met de pers gesproken is waarin de integriteit van het college in twijfel wordt getrokken zonder verdere onderbouwing. “Het sentiment is volstrekt ongehoord”.

Het bouwterrein aan de Sommelsdijkse Havendijk in Middelharnis. (Foto: Eilanden-Nieuws)

Uit de krant