Afbeelding

Bouw flexwoningen vertraagd, rechter stelt omwonenden in het gelijk

Algemeen 1.359 keer gelezen

MIDDELHARNIS - De Rechtbank van Rotterdam heeft dinsdag (gisteren) geoordeeld dat de bouw van 111 flexwoningen in Middelharnis stilgelegd moet worden. Het besluit geldt voor minimaal zes weken. 

Op 23 augustus hebben zeven omwonenden tegen de verleende bouwvergunning een bezwaar aangetekend. De omwonenden zijn van mening dat de vergunning in strijd met wet- en regelgeving is verleend, omdat niet de juiste voorbereidingsprocedure is verleend, onvoldoende rekening wordt gehouden met de leefomgeving en onduidelijk is of er wel voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd. De rechter stelt hen in het gelijk en oordeelt dat de bouw in strijd is met het bestemmingsplan die voor die locatie agrarisch is en het bij de flexwoningen gaat om stedelijke ontwikkeling. De tijdelijke aard van het project doet daar volgens de rechter niets aan af.

De voorzieningenrechter zegt te begrijpen dat de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen een lastige opgave voor de gemeente Goeree-Overflakkee is, maar oordeelt dat het college in het besluit ten onrechte gebruik heeft gemaakt van de ‘kruimellijst’. Dat is een lijst met kleine uitzonderingen waarbij van het bestemmingsplan kan worden afgeweken. “Het gebrek ten aanzien van de bevoegdheid van het college om met de kruimelgevallenregeling af te wijken is zo ernstig dat de voorzieningenrechter bij afweging van de belangen van oordeel is dat het bestreden besluit geschorst moet worden”, aldus de voorzieningenrechter in de uitspraak. 

De heiwerkzaamheden voor de bouw van de flexwoningen waren al begonnen en ook vanmiddag (woensdag) nog volop aan de gang. 

Meer over deze kwestie in de krant van vrijdag 15 september.

Uit de krant