De opkomst op Goeree-Overflakkee was behoorlijk goed (Foto: Erwin Guijt).
De opkomst op Goeree-Overflakkee was behoorlijk goed (Foto: Erwin Guijt).

BBB ook op Goeree-Overflakkee de grootste

Algemeen 928 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - BBB is woensdag bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook op Goeree-Overflakkee als grootste partij uit de bus gekomen. De partij haalde 22,9 procent van de stemmen in de voorlopige verkiezingsuitslag. De SGP leverde met 1,9 procent iets in op het eiland, maar is nog altijd ruimschoots de tweede partij met 18 procent en kreeg in absolute zin zelfs iets meer stemmen dan in 2019. Reden hiervoor is de opkomst, die was met 68 procent hoog op het eiland.

Forum voor Democratie kreeg ook op G-O zware klappen en zakte naar 3,3 procent, een verlies van 15,4 procent. Vier jaar geleden was de partij van Thierry Baudet nog de tweede partij op het eiland. Ook coalitiepartijen in de Tweede Kamer VVD (-3,7 procent) en ChristenUnie (-3,9 procent) verliezen op Goeree-Overflakkee terrein. De VVD blijft in de voorlopige uitslag wel de grootste partij in Zuid-Holland, al is het verschil met BBB miniem. Dat betekent wel dat Mirjam Nelisse zich op kan maken voor een nieuwe termijn als Statenlid. Het CDA behaalde in tegenstelling tot de landelijk trend juist een klein plusje van 0,5 procent. Dat heeft wellicht meegeholpen aan het feit dat de partij in de voorlopige zetelverdeling op drie uitkomt en ook Tea Both zich mag melden in het provinciehuis in Den Haag.

Morgen (vrijdag) meer over de uitslagen van de provinciale verkiezingen en (indien op tijd bekend) ook over de waterschapsverkiezingen. De uitslag van de verkiezingen voor waterschap Hollandse Delta worden namelijk in de loop van donderdag of vrijdag bekendgemaakt. 

Uit de krant