Afbeelding

VKGO, SGP, CDA en PvdA willen coalitie vormen op Goeree-Overflakkee

Algemeen 328 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kort na de gemeenteraadsverkiezingen op Goeree-Overflakkee nam de grootste partij, Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO), het voortouw in de coalitievorming. Ruim een maand later maken VKGO, SGP, CDA en PvdA na diverse besprekingen bekend dat zij de intentie hebben een coalitie te vormen. Momenteel zijn de vier partijen in gesprek over de inhoud van een coalitieprogramma.

Door Jaap Ruizeveld

In het eilandelijk politieke circuit was de inhoud van bovenstaande mededeling vanuit de gemeente geen verrassing. Komende tijd worden de gesprekken dus voortgezet, dan gericht op de inhoud van een coalitieprogramma. Insiders menen dat voor de raadsvergadering van 2 juni de eindstreep kan worden bereikt. Lukt het om overeenstemming te bereiken, dan is er directe support vanuit de vier fracties met 22 van de 31 leden tellende volksvertegenwoordiging. 

Een vervolgstap is dan het invullen van de namen van de vier te benoemen wethouders. Daarvoor zijn Berend-Jan Bruggeman (VKGO), Daan Markwat (SGP) en Henk van Putten (CDA) al zekerheden. PvdA-fractieleider Jan Willem Eijkenduijn zei in een interview in de aanloop naar de recente gemeenteraadsverkiezingen: “Ons past na de stembusuitslag bescheidenheid maar ik zou best nog een keer wethouder willen zijn.” Dat is een hint richting zijn kandidatuur als de vierde wethouder. Wordt dat de invulling, dan schuift Cees Grinwis uit Stellendam, na Petra ’t Hoen nummer 3 op de PvdA- kieslijst, een plaatsje op en is zijn rentree in de raad aanstaande. 

Uit de krant