De stemmen worden geteld (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).
De stemmen worden geteld (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).

VKGO de grootste partij, ook CDA en Groep Jan Zwerus winnen flink

Algemeen 2.732 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wat vier jaar geleden net niet lukte, gebeurde dit keer wel: niet SGP naar VKGO is de grootste partij van Goeree-Overflakkee. Dat bleek vanavond bij de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwkomer D66 meldt zich met 1 zetel in de raad, Partij van de Jongeren haalde het niet.

Vitale Kernen haalde 20,5 procent van de stemmen, SGP kwam uit op 20,1 procent. Beide partijen verloren overigens wel licht ten opzichte van vier jaar geleden, respectievelijk 0,2 en 1 procent. Waar het CDA in den lande het niet best deed, vormde CDA Goeree-Overflakkee daarop een uitzondering met 18,1 procent van de stemmen, een groei van 4,6 procent. Ook Groep Jan Zwerus deed het uitstekend en is nu de vierde partij van het eiland, zij kregen 12,2 procent van de stemmen. D66 kreeg 3,2 procent van de stemmen.

Verliezers waren er ook. VVD kwam uit op 8,6 procent van de stemmen (-2,3 procent), de ChristenUnie haalde 8 procent van de stemmen (-1,4 procent) en de PvdA kwam uit op 7,5 procent van de stemmen, een daling van 2,7 procent ten opzichte van 2018. De Partij van de Jongeren redde het niet en bleef steken op 1,9 procent.

Zetels

Op basis van de voorlopige uitslag komt VKGO met 7 zetels in de gemeenteraad en de SGP met 6 zetels. Het CDA komt met 6 zetels in de nieuwe gemeenteraad, een winst van twee zetels. Groep Jan Zwerus maakt de grootste plus en gaat van 1 naar 4 zetels. D66 komt dus met 1 zetel in de gemeenteraad. VVD, ChristenUnie en PvdA verliezen alle drie een zetel en komen uit op 2 zetels.

Er is nog een restzetel te verdelen en daar zit een ingewikkelde berekening achter. De NOS zet die restzetel voorlopig bij de SGP, wat zou betekenen dat ook die partij op 7 zetels zou uitkomen. Bij de vorige verkiezingen was de NOS-voorspelling van de restzetel accuraat, voor nu is dat uiteraard nog onzeker.

De opkomst op Goeree-Overflakkee was uiteindelijk 64 procent. Dat is een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde, maar wel minder dan vier jaar geleden. Toen stemde 68 procent van de kiesgerechtigde eilandbewoners.

Veel meer over de uitslag van de verkiezingen in de krant van aanstaande vrijdag.

Uit de krant