Afbeelding

Orgelconcours te Oude-Tonge: “een muzikale dag, op hoog niveau”

Algemeen 304 keer gelezen

OUDE-TONGE - Op zaterdag 24 september zal in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge weer het Orgelconcours voor amateurs worden gehouden. Dit concours gaat uit van de Vereniging van Orgelvrienden.

In het jaar 2020 zou het concours ook plaatsgevonden hebben; helaas moest het toen wegens het coronavirus worden geannuleerd. Het concours speelt al 42 jaar een belangrijke rol in de orgelcultuur van Goeree-Overflakkee. Vele organisten van allerlei leeftijden hebben aan het concours deelgenomen, en het heeft hun orgelstudie zeer gestimuleerd. Voor deze editie van het concours hebben zich veertien organisten aangemeld, van allerlei leeftijden.

In de Hervormde kerk te Oude-Tonge bevindt zich een orgel van de Deense orgelmaker Frobenius (1966). Het geldt als één van de fraaiste instrumenten uit de neo-barokke orgelbouw. Dit keer is het de 22e editie van het concours. Voor het eerst werd het concours gehouden op 23 februari 1980. De muzikale prestaties van de deelnemers worden deze keer beoordeeld door de heren Chiel Jan van Hofwegen (Alblasserdam) en Arjen Leistra (Schiedam).

Het concours vindt overdag plaats: tussen 9.30 en 12.00 uur spelen zeven deelnemers, en tussen 14.00 en 16.30 uur de andere zeven. Rond 17.00 uur vindt in de kerk de officiële bekendmaking van de uitslag plaats. Alle deelnemers krijgen dan hun punten te horen, en mondelinge feedback van de jury. Het concours en de bekendmaking van de uitslag zijn gratis toegankelijk voor iedereen. ’s Avonds om 20.00 uur geven de drie winnaars een concert, samen met de juryleden. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats.

Alle deelnemers hebben, naast een zelfgekozen vrij orgelwerk, ook een verplicht werk ingestudeerd. Dat verplichte werk is er één uit de ‘Psalmen voor Orgel’ van Cor Kee (1900-1997). Kee schreef deze collectie Psalmbewerkingen in de jaren 30 en 40 van de afgelopen eeuw. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Kee op hoge leeftijd overleed. Kee was in zijn tijd bekend als improvisator en componist. Vele organisten werden door hem opgeleid, waaronder zijn zoon Piet Kee en Klaas Bolt.

“Als vrij werk zijn er prachtige orgelcomposities ingestudeerd. Op het programma staan werken van barokke meesters als Johann Sebastian Bach, Johann Ludwig Krebs, Heinrich Scheidemann, Dietrich Buxtehude, Georg Böhm, maar ook van de Deventer organist Jan Kleinbussink. Kortom, een prachtige muzikale dag op hoog niveau”, aldus de organiserende Commissie Orgelconcours van de Vereniging van Orgelvrienden.

Uit de krant