Afbeelding

Benefiet Zomerconcert in Ouddorp krijgt warm onthaal

Algemeen 810 keer gelezen

OUDDORP – ‘Wees welkom - Laskva prosymo’. Deze uitnodiging gold voor ruim 200 bezoekers van het prestigieus benefiet Zomerconcert dat zaterdagavond in de kerkzaal van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp werd gepresenteerd. 

Onder hen de collegeleden van de gemeente Goeree-Overflakkee, burgemeester Grootenboer en de wethouders Van Putten en Eijkenduijn met hun partners, en vertegenwoordigers van de drie stichtingen OZO/Onderlinge Zorg Oekraïne, Kom over en help en het Doopsgezind wereldwerk/Muiltiply. Met een link naar de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp hadden zij gezamenlijk de schouders onder dit unieke concert gezet voor steun en zorg aan de Oekraïnse hulpverlening.

Vier topmusici, Hanna Manokina uit Kiev op piano (door het oorlogsgeweld met haar dochtertje gevlucht en tijdelijk nu wonend in Dirksland), Thijs van Leer, Nederlands beste fluitist en pianist, Joline Sperling op harp en Tabea Lanzke op blokfluit oogstten met hun vertolkingen ovaties. Niet vergeten mag worden de ‘ouverture’ van het programma waar de zesjarige Solomiia Manokina op viool alle harten stal met haar vioolklanken van het Europese volkslied ‘Alle menschen werden bruder’.

Universeel
Eigenlijk gaf burgemeester Grootenboer aan het eind van het concert al een beschouwende recensie. “Wat was het mooie, een geweldige avond. Een lust voor de oren, mooi om te zien en te horen. Hier blijk weer dat muziek universeel is en over grenzen gaat. Wat een begin ook met Solomiia”. De eerste burger sprak - in het Engels - ook Hanna Manokina persoonlijk toe om haar te complimenteren met haar kwaliteiten en virtuoos pianospel met meesterlijke uitvoeringen van werken van Claude Debussy en van Oekraïense musici.

Indrukwekkend
En ja, van Thijs van Leer mocht verwacht worden dat hij met werken als Renaissance, Message Magic, Sacr Coer en Bist du bei mir (Johan Sebastian Bach), in perfecte afstemming met Hanna op de piano, het optreden naar zijn hand zette en ook solo met De Wind en de Wolken als zangfragment een daverend applaus uit de zaal creëerde. Het zou in deze meesterlijke reeks optredens de prestaties van harpiste Joline Sperling en blokfluitiste Tabea Lanzje bijna onbesproken laten. Maar niets is minder waar. Ook hier gold professionaliteit, goede timing en waar in samenwerking de muziekwerken werden geëtaleerd, was er sprake van perfectie. “Je moet erbij zijn geweest en zo niet dan heb je een muzikaal hoogstandje in dit zomerconcert echt gemist”, aldus een enthousiaste bezoeker. (Door Jaap Ruizeveld)

Uit de krant