Winnaar Richard van den Bos met zijn NL 22 - 8430639 (Foto: Hans Vroegindeweij).
Winnaar Richard van den Bos met zijn NL 22 - 8430639 (Foto: Hans Vroegindeweij).

Richard van den Bos verovert Grote Prijs Goed voor Goed op Morlincourt

Sport 394 keer gelezen

STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Richard van den Bos uit Stad aan ‘t Haringvliet veroverde onlangs de Grote Prijs Goed voor Goed op Morlincourt. Sterker nog, de volledige top vijf bestond uit postduiven van de Stadse duivenmelker.

Het postduivenseizoen 2022 is inmiddels weer voltooid verleden tijd. De laatste concoursen zorgden ervoor dat de diverse klassementen voor oude duiven en jonge duiven is hun definitieve plooi vielen. Spektakel is tijdens die laatste loodjes immer verzekerd, want iedere liefhebber wil maar wat graag bij de kampioenen behoren. Op 27 augustus schoten 19.796 Zuid-Hollandse jongelingen om 08.15 uur uit de startblokken vanuit het Franse Morlincourt, dichtbij de plaats waar de beroemde 16e-eeuwse protestantse kerkhervormer Johannes Calvijn werd geboren. Van dit immense contingent optimaal geprepareerde postduiven waren er 630 ingemand door PV de Combinatie uit Middelharnis. Naast de spreekwoordelijke ‘eeuwige roem’ wachtte de winna(a)r(es) een chique beloning genaamd Grote Grijs Goed voor Goed.

Na nog geen drie uren vliegen, om 11.14 uur om precies te zijn, zette de 8430639 de landing in boven het Stadse luchtruim richting haar onderkomen aan het Dijkhof, alwaar baasje Richard van den Bos, kalm en oplettend als altijd, weinig tijd had om van zijn overwinning te genieten, want slechts 5 minuten later stonden er nog eens vier van zijn talenten op de klok. In de tussentijd werden er bij de andere liefhebbers in De Combinatie geen andere duiven meer geconstateerd, zodat er op de uitslag bij
de nummers 1 t/m 5 de naam van de hoogvlieger uit Stad aan het Haringvliet prijkt.

Binnen drie kwartier nadat de eerste duif was gearriveerd waren alle prijzen, dat wil zeggen eenderde van het aantal ingekorfde duiven, verdiend. “Een vlot verlopen vluchtje”, zeiden de duivenliefhebbers in koor. Dat is dit seizoen wel eens anders gebleken. Denk aan de loodzware fondvlucht vanuit Narbonne, waarbij de media aanvankelijk berichtte dat duizenden duiven de weg definitief waren kwijtgeraakt, maar waarvan de meesten de voorbije weken nochtans hun einddoel hebben weten te bereiken.

Uit de krant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief