De hervormde kerk van Middelharnis is geopend op Open Monumentendag.
De hervormde kerk van Middelharnis is geopend op Open Monumentendag.

Open Monumentendag 2020: in elk monument valt wel iets te leren

Algemeen 328 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een Open Monumentendag met tientallen voor het publiek toegankelijke monumenten, interessante excursies en andere tot de verbeelding sprekende activiteiten, hoef je anno 2020 niet te verwachten. Toch is er voor de liefhebber wel een programmaatje te maken op zaterdag 12 september. Ook op Goeree-Overflakkee.

Het landelijke thema van Open Monumentendag 2020 is ‘leermoment’. Volgens de organiserende stichting slaat dat op monumenten met een leerfunctie, die tijdens deze editie de nadruk krijgen, maar ook in bredere zin op de wens dat je in ieder monument iets kunt leren. Het thema is gekozen om aan te sluiten bij het motto van de Europese monumentendagen: ‘Heritage and Education’.

Achthuizen

Wat in ieder geval letterlijk gezien onder het thema valt is de expositie over het rooms-katholieke onderwijs in Achthuizen. De kerk Maria ten Hemelopneming in Achthuizen is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Oude-Tonge

Ook de hervormde kerk te Oude-Tonge is open, van 10.00 tot 15.30 uur. Bezoekers kunnen de expositie ‘Katholiek onderwijs op Oude-Tonge’ bekijken. Te zien zijn foto’s, voorwerpen en filmpjes met oud-docenten. Ron Braber bespeelt het orgel, daarmee een link leggend met Nationale Orgeldag.

In Oude-Tonge is ook de oude begraafplaats aan de Emmastraat geopend. Er zijn rondleidingen om 11.00 en 13.00 uur. In verband met corona is aanmelding voor deze rondleidingen gewenst. Dan kan via e-mail behoudemmastraat@gmail.com.

Middelharnis

In de hervormde kerk van Middelharnis, de Grote of St. Michaëlskerk, zijn tussen 10.00 en 16.30 uur gastheren en gastvrouwen aanwezig om bezoekers rond te leiden. Beklimming van de toren is dit jaar niet mogelijk. Paul Kieviet, Kees Villerius en André van der Beek bespelen het orgel en de piano op de volgende tijden: 11.30-12.00, 13.00-13.30, 14.30-15.00 en 15.30-16.00 uur.

Ook de rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Middelharnis doet mee aan Open Monumentendag.

Sommelsdijk

De hervormde kerk te Sommelsdijk is van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Het is niet mogelijk de toren te bezoeken.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee geeft 50 procent korting op een entreekaartje op Open Monumentendag. Een rondleiding onder leiding van een gids kost 2,50 euro. Het museum is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur. Nieuw in het museum is een 3D-viewer met foto’s van de Watersnoodramp. Een aantal foto’s zijn nog niet eerder vertoond. Te zien is voorts een filmpje over de bij Dirksland gevonden muntschat. Buiten het museum zijn er rondwandelingen door het oude gedeelte van Sommelsdijk. En in het museum is een aantal dames de hele dag bezig met het bakken van verse kruukplaetjes.

Melissant

Tussen 10.00 en 16.00 uur staan de deuren van de Sint Jozefkapel in Melissant open voor het publiek. De kapel dateert uit 1900.

Stellendam

Tussen de drie kerken in Stellendam loopt op Open Monumentendag een kerkenpad. De gebouwen zijn te bezichtigen en er is meer te ontdekken over de geschiedenis van tweehonderd jaar kerk in Stellendam.

Goedereede

Beiaardier Jan Bezuijen laat muziek horen vanuit de Goereese Toren. Om 12.00 uur is er iets bijzonders te horen in Goedereede: het met de hand luiden van de grote Mariaklok.

Ouddorp

Kasteelberg Spreeuwenstein is op Open Monumentendag te bezichtigen. Er zijn ook demonstraties van schapendrijvers en boogschutters.

Bij het RTM-museum, eveneens in Ouddorp, vertrekt de tram vanaf de remise om 11.45, 13.30 en 15.30 uur. Reserveren is niet nodig. De museumwinkel is geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

Op alle geopende locaties zijn de coronamaatregelen van kracht. In sommige gebouwen is een looproute uitgezet.

Uit de krant