Jan Kastelein en Paul van Beveren van VC Intermezzo (Foto: pr).
Jan Kastelein en Paul van Beveren van VC Intermezzo (Foto: pr).

VC Intermezzo wil groeien en zoekt samenwerking met Forza en BBT

Algemeen 645 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – “We willen het volleybal verder op de kaart zetten op het eiland, aantrekkelijk blijven voor de huidige leden en meer aantrekkingskracht uitoefenen op de regio.” Was getekend voorzitter Paul van Beveren van VC Intermezzo. De club zette die ambitie in de afgelopen periode kracht bij en zocht voor het eerste herenteam de samenwerking met Forza uit Bruinisse en strikte voor de volleybalschool Be Better Training (BBT) van Ronald Lacroes.

Door Gert Klok

De samenwerking met Lacroes kwam er na een min of meer toevallige ontmoeting, vertelt Van Beveren. “We zagen hem een keer training geven aan een grote groep senioren. Dat deed hij met zoveel passie en kennis van zaken, dat ik op hem ben afgestapt met de vraag of we niet een keer konden praten wat hij voor Intermezzo zou kunnen betekenen.” De gelauwerde volleybaltrainer Lacroes glimlacht bij die herinnering en herinnert zich een eerdere, mislukte poging voor een volleybalschool in Zeeland. “Ik vind het mooi dat Intermezzo de draad heeft opgepakt.”

Het concept voor de samenwerking met BBT bestaat uit verschillende onderdelen, die grotendeels samenkomen rond de volleybalschool. Van Beveren: “We hebben gevraagd of BBT het technische beleid onder de loep wil nemen en waar nodig verbeteren.” Lacroes vult aan: “We kiezen daarbij voor een dubbel traject. We leren met ons programma ‘Train de trainer’ ook de Intermezzo-trainers hoe ze deze technieken het beste aan de kinderen kunnen leren.”

Behoeften inventariseren

Een belangrijk speerpunt in de samenwerking met BBT is de technische lijn binnen de vereniging. “Dat houdt concreet in dat we keuzes gaan maken hoe we onze jeugdspelers de technieken van de sport bijbrengen.” Pas na twee trainingen wordt duidelijk waar de accenten komend seizoen zullen liggen, aldus Lacroes, die de trainingen en de trainers van de volleybalschool samen met Arie van Wolferen zal begeleiden. “We gaan eerst inventariseren waar behoefte aan is en van daaruit verder kijken. Maar uiteraard komen alle onderdelen van de sport aan bod.”

Voor dat programma hebben inmiddels tien trainers zich aangemeld, die voor iedere training van de volleybalschool de theorie wordt bijgebracht. “Zij kunnen het geleerde meteen in praktijk brengen tijdens de training van de volleybalschool en bij de trainingen van hun eigen team”, aldus Lacroes. “Ook zijn wij altijd beschikbaar voor vragen en is er na de training een korte evaluatie.”

Het idee achter de samenwerking is dat de spelers individueel beter worden, met als gevolg een hoger niveau waarop de teams acteren. “We beginnen van onderaf met bouwen”, aldus Van Beveren. “Als in de breedte het niveau omhoog gaat, gebeurt dat ook bij de selectieteams. Daarmee willen we een aantrekkelijke vereniging blijven. Niet alleen voor recreanten, maar ook voor mensen die meer prestatiegericht willen volleyballen.”

Combinatieteam

Intermezzo sorteert alvast voor op die ontwikkeling door de samenwerking aan te gaan met Forza uit Bruinisse. Bestuurslid en coach van heren 1 Jan Kastelein was daar nauw bij betrokken. “We bleken allebei een probleem te hebben dat we gezamenlijk konden oplossen. Wij zochten een trainer die onze jonge selectie naar een hoger niveau kan tillen. Forza heeft een toptrainer maar kreeg de selectie voor komend seizoen niet rond. Door beide teams samen te voegen gaan we als Forza/Intermezzo in de Promotieklasse spelen. Een beduidend hoger niveau dan de 2e klasse, dus de doelstelling is handhaving.”

Om de verbinding met de verenigingen te behouden, zijn de trainingen en wedstrijden om en om in Middelharnis en Bruinisse. “De onderlinge sfeer is goed”, aldus Kastelein, die nu een van de twee coaches van het nieuwe combinatieteam is. “We hebben de belangen van beide clubs goed doorgesproken”, vult Van Beveren aan. “We willen het nieuwe team een reële kans geven, waarbij we vaste momenten hebben afgesproken om de samenwerking te evalueren. Binnen het team en de begeleiding, maar ook op bestuurlijk niveau.”

Ronald Lacroes (Foto: pr).

Uit de krant