Aafke en Leon Pieterse in hun sfeervolle bakkerswinkel (Foto: Jaap Ruizeveld).
Aafke en Leon Pieterse in hun sfeervolle bakkerswinkel (Foto: Jaap Ruizeveld).

Bakker Leon Pieterse stopt na 33 jaar in Goedereede

Algemeen 2.811 keer gelezen

GOEDEREEDE – “Lekker, puur, vers, luchtig en krokant. Smikkelen en smullen”, kwalificaties van het brood- en banketbakkerswerk uit Bakkerij De Vries VOF aan de Pieterstraat 16 in Goedereede. Een trekpleister in en voor de stad. Sinds 1852 er gevestigd en daarmee van monumentale betekenis. Maar op 19 september valt voor eigenaar bakker Leon Pieterse (55) en echtgenote Aafke het doek.

Door Jaap Ruizeveld

Het karakteristieke pandje met inspirerende nostalgische interieur, is verkocht. De overdracht aan de nieuwe eigenaar is 21 september. Welke bestemming het pand krijgt is nog onbekend. Wat in verkoop via de bakkerijmakelaar niet slaagde werd door Vastgoed Livastgo snel geregeld. Leon Pieterse heeft 33 jaar de “bakkerskar” getrokken. Een inspirerende vakman die met gemiddeld 4 tot 6 medewerkers de bakkerij en de winkelverkoop in breed gewaardeerde kring, tot ver buiten de eilandgrenzen, runde. Hij zocht geruime tijd naar een opvolger maar dat lukte niet.

Het was buffelen zegt hij maar wil je dit vak uitoefenen dan moet je er iets voor overhebben en dat was altijd de drive. Uiteraard vroeg op en op tijd naar bed. Maar de inspiratie, de tevreden klanten, de toeristen die de stad Goedereede en bakkerswinkel De Vries in de Pieterstraat bezochten gaf veel voldoening. Zijn specifieke producten Goereese krakelingen en de Goereese torenkoek, het saffraan krentenbrood, de brosse eierkoeken en niet te vergeten de pepernoten die al heel vroeg in het seizoen in de winkel lagen, waren en zijn vermaard.

Leon en Aafke Pieterse (geboren en getogen eilanders uit Middelharnis) hebben in de afgelopen 33 jaar diverse ontwikkelingen meegemaakt. Daarin ook stevig geïnvesteerd. Er werd uitgebreid en waar oorspronkelijk de oven met briketten werd gestookt kwam er een met stenen opgemetselde gasoven. Super goed voor de producten. Het is “de Mercedes” onder de ovens vertelt Leon lachend. Ja, veel veranderingen en goed getimede moderniseringen. Bakkerij De Vries leverde ruim 15 jaar brood en banket aan (voorheen) de EMTE-supermarkt in Ooltgensplaat. Na een bezoek aan Duitsland werd de daar populaire conditorei - service ook in de Pieterstraat in Goedereede geïntroduceerd. Tafeltje met stoeltjes voor de deur en met de uitnodiging om er niet alleen een kopje koffie te gebruiken maar ook een heerlijk hapje uit de bakkerswinkel eraan toe te voegen.

Uit de krant