Troep op het strand.
Troep op het strand.

‘Het moet stoppen, we willen het strand niet blijven opruimen’

Algemeen 756 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bescherming van de natuur op de stranden en een natuurlijker strandbeheer. Dat zijn de doelen van de nieuwe werkgroep Strand en Zee van Natuur- & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO). De werkgroep is van start gegaan met twintig tot dertig vrijwilligers, die zich voor deze doelen willen inzetten.

Door Kees van Rixoort

Wat een mooi strand vooral in de weg zit, is afval. Uit de Beach Clean-up Tour, die recent plaatsvond tussen Den Helder en Cadzand, kwam naar voren dat het unieke natuurgebied de Kwade Hoek enorm vervuild is. Natuurmonumenten, beheerder van het gebied, noemt het zelfs ‘het afvalputje van Europa’. De clean-up leverde bijna 300 kilo afval op, vooral visnetten en ‘pluim’. Vanaf Paal 10 was de score veel lager: 40 kilo ‘recreatieafval’. De hoeveelheid en samenstelling variëren dus nogal.

“We gaan uit van de schoonheid van het strand. Afval hoort daar niet thuis. Daarom halen we het weg”, zei NLGO-bestuurslid Geert Faasse tijdens de startbijeenkomst van de werkgroep Strand en Zee, afgelopen donderdag.

NLGO heeft al wat successen geboekt, zoals het gemeentelijke verbod om ballonnen op te laten. Ook andere gemeenten zouden hun ontmoedigingsbeleid moeten omzetten in een verbod, vindt Faasse. Dit om ballonnenafval in de natuur te voorkomen. “Het is wel noodzakelijk dat er zichtbare handhaving is. Anders blijft de ecologische schade enorm.”

Een ander succes is de samenwerking met terreinbeheerder Natuurmonumenten, dat onder andere ondersteuning biedt bij opruimacties en jutbakken leegt. De werkgroep Strand en Zee wil het predicaat Groen Strand binnenhalen voor het strand tussen de vuurtoren en camping De Vrijheid. Dat zou een toekomstig succes zijn.

Citizen science

Datzelfde geldt voor de resultaten van het afvalproject dat in natuurgebied de Kwade Hoek van start is gegaan. Het project, dat loopt tot 15 maart 2021, bestaat uit het analyseren van de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval, dat de vrijwillige opruimers daar aantreffen. Joost Barendrecht van Schone Rivieren noemt dit citizen science. “Onderzoeken wat er aanspoelt, de samenstelling bekijken en sorteren. Waar komt het vandaan? En hoe kunnen we de vervuiling bij de bron aanpakken?”

Het doel van Schone Rivieren – een samenwerkingsverband van IVN natuureducatie, stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation – is om 2030 plasticvrije rivieren te hebben. “70 procent van de plastic soup komt uit de rivieren”, aldus Barendrecht. “Het ontstaat heel dichtbij, zelfs in huis. Dat blijkt uit de wattenstaafjes die we in de rivieren vinden. We doen er wat aan via onze vier o’s: opruimen, ontdekken, onderzoeken en oplossen. Dat laatste omdat het moet stoppen, we willen niet blijven opruimen.”

De groep vrijwilligers die via Schone Rivieren aan de slag gaat groeit, evenals het opruim- en onderzoeksgebied. De werkzaamheden begonnen langs de Maas en de Waal, maar strekken zich nu ook uit naar bijvoorbeeld het Haringvliet, de Grevelingen en de wateren in en rond Rotterdam.

Meehelpen

Wie wil meehelpen met afval opruimen en analyseren, kan zich via info@nlgo.nl melden bij de werkgroep Strand en Zee. Een viertal grotere opruimacties staan al in de agenda: 21 november, 19 december, 23 januari en 20 februari. Maar afval oppakken en in een jutbak deponeren kan natuurlijk ook op andere dagen, zowel in groepjes als individueel. Troep is er immers vooralsnog altijd; daags na de Beach Clean-up lagen er alweer kilo’s afval in de Kwade Hoek. Meer informatie: www.nlgo.nl en www.schonerivieren.org.

Rivierafval: vooral plastic

Het rivierafval dat vrijwilligers van Schone Rivieren aantreffen, bestaat voor 81 procent uit plastic. De top 5 ziet er zo uit:

  1. 1. Drankverpakkingen, wikkels en doppen
    2. Snoep- snack- en chipsverpakkingen
    3. Voedselverpakkingen
    4. Wattenstaafjes
    5. Bestek, rietjes, roerstaafjes, bekers en borden

De overige 19 procent gevonden rivierafval bestaat uit glas (5 procent), metaal (5 procent), papier (5 procent), textiel (2 procent), hout (1 procent) en rubber (1 procent).

Uit de krant