Logo eilandennieuws.nl
Dit is een beeld dat in veel kerken de komende zondagen bewaarheid wordt (Foto: archief Eilanden-Nieuws).
Dit is een beeld dat in veel kerken de komende zondagen bewaarheid wordt (Foto: archief Eilanden-Nieuws).

Veel kerken blijven de komende zondagen leeg

GOEREE-OVERFLAKKEE - Waar op zondagochtend en zondagavond op het eiland normaal gesproken veel volk zijn weg vindt naar de kerk, blijft het de komende zondagen stil in de dorpskernen door het coronavirus.

Donderdag en vrijdag is door alle kerkgenootschappen koortsachtig overleg gevoerd, want de erediensten niet door laten gaan, dat is nogal wat. Toch volgen alle kerkgenootschappen die een besluit hebben genomen de richtlijnen die minister-president Mark Rutte donderdag aankondigde. Dat geldt ook voor de lokale kerkelijke gemeenten.

De protestante kerken volgen de richtlijnen vanuit de landelijke koepel. De kerkenraad van de Hervormde Gemeente Dirksland heeft bijvoorbeeld besloten om op de zondagen 15, 22 en 29 maart geen bijeenkomsten te houden in het kerkgebouw. Ook is besloten om alle andere activiteiten die onder de verantwoordelijkheid van de kerkenraad vallen tot die tijd stop te zetten. Op de zondagen zal om 10.00 en 18.00 uur wel een uitzending plaatsvinden vinden via kerk tv of kerkradio. "Wij realiseren ons dat dit een fors besluit is, wat ingrijpt op de onderlinge contacten Wij vragen u om in deze periode in het bijzonder om te zien naar elkaar, bijvoorbeeld via digitale communicatiemiddelen of de telefoon." Vanuit andere hervormde gemeenten op het eiland klinken dezelfde geluiden, zoals in Goedereede en Middelharnis.

Ook de Emmauskerk in Middelharnis schort de kerkdiensten op. "Nadat de regering op 12 maart aanvullende maatregelen heeft moeten treffen waaronder het verbod om bijeenkomsten van meer dan 100 personen te organiseren, is besloten dat tot nader order, maar in elk geval tot 1 april de diensten in ons kerkgebouw te Middelharnis niet door kunnen gaan. We hopen dat er snel herstel mogelijk is zodat we onze erediensten weer kunnen houden. In lijn met deze maatregelen, zullen jammer genoeg geplande kledingbeurs op vrijdag 13 maart en de voorgenomen voorstellingen van het lijdensverhaal ‘Pieta’ op 3 en 4 april geen doorgang vinden."

De scriba's van de Hersteld Hervormde Gemeente in Ouddorp en de Gereformeerde Kerk in Stellendam lieten telefonisch weten dat ook zij hebben besloten om de diensten niet door te laten gaan. De Doopsgezinde gemeente in Ouddorp heeft in ieder geval voor komende zondag de diensten gecanceld.

Een afvaardiging van de synode van de Gereformeerde Gemeenten kwam vrijdagochtend bijeen, ook daar werd besloten de landelijke richtlijnen aan te houden. Lokale kerkenraden mogen er zelf voor kiezen om diensten door te laten gaan, waarbij niet meer dan 100 mensen in de kerk zijn. "Zolang de overheid aan scholen ruimte geeft om les te geven, kunnen de catechisaties doorgang hebben. Kerkelijke bijeenkomsten waar meer dan honderd personen verwacht worden, dienen niet door te gaan." 

Televisie en internet

Ds. De Reuver zal op zondag 15 maart (tijdstip nog onbekend) een korte meditatie houden op NPO2, als vervanging van de kerkdiensten die niet door kunnen gaan. Kerkdienstgemist.nl en Kerkomroep.nl, beide websites die audio- of videouitzendingen verzorgen van honderden erediensten verwachten aankomende zondag een topdrukte.

Meer berichten