Afbeelding

Ouddorpse kweker ziet in camping geen aantasting open landschap

Algemeen 976 keer gelezen

DEN HAAG/OUDDORPGladiolenkweker Piet Tanis snapt niet waarom de gemeente Goeree-Overflakkee na aanvankelijke medewerking de stekker uit zijn campingplan trok, zo bleek maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Tekst: Persbureau Cerberus

Tanis hoopt dat de Raad de gemeente op de vingers tikt zodat hij alsnog op de hoek Groenedijk-Vrijheidsweg een camping met 25 kampeerplaatsen kan beginnen. Volgens de raadsman van Tanis heeft de gemeente zowel formeel-juridisch, als inhoudelijk de plank volledig misgeslagen. Bij elkaar voldoende redenen om Tanis alsnog een vergunning te verlenen, aldus de raadsman maandag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Aanvankelijk kon het campingplan van Tanis op welwillende medewerking van gemeenteambtenaren rekenen. Maar het gemeentebestuur trok uiteindelijk de stekker eruit. En dat ging niet zo fraai, bleek tijdens de zitting. ‘’s ochtends kreeg Tanis een telefoontje dat alles in orde was en ’s middags kwam het telefoontje dat het toch niet doorging,’ aldus Tanis’ raadsman. De gemeentewoordvoerder erkende dat het allemaal wat netter afgehandeld had kunnen worden. Maar tijdens de vergunningsprocedure besloot het gemeentebestuur een strenger kampeer- en landschapsbeleid voor Goeree te gaan volgen. Volgens zijn raadsman mag Tanis daar niet de dupe van worden.

Open houden

In het nieuwe recreatie- en landschapsbeleid staat het open houden van het weidse akker- en weidegebied voorop. Nieuwe campings mogen alleen nog aan de randen van de open akkers en weilanden komen. ‘En Tanis heeft nu eenmaal de pech dat zijn boerderij aan de Groenedijk midden in het open landschap ligt. En daar willen we geen extra obstakels meer,’ zei de gemeentewoordvoerder. Goeree-Overflakkee baseerde haar weigering onder meer op een landschapsonderzoek van Dorp, Stad & Land. Daarop liet Tanis zelf een onderzoek uitvoeren door gerenommeerd onderzoeksbureau Tauw. Die stelde vast dat een camping met 25 kampeerplaatsen achter de boerderij omzoomd door een groensingel niet, of nauwelijks een aantasting van het open landschap betekent. Bovendien heeft Tanis nog behoorlijk veel uitbreidingsmogelijkheden voor zijn sierteeltkwekerij. ‘Als hij wil kan hij de bestaande loodsen zonder meer verdubbelen en verhogen. Dat zou pas echt een aantasting van het open landschap zijn,’ aldus diens advocaat. De gemeente wees het rapport van Tauw als ‘partijdig’ van de hand, waarop de raadsman zei dat het rapport van gemeente zelf zo niet partijdiger, dan zeker onzorgvuldiger is.

25 of 26 plaatsen

Rechter en staatsraad Ralph Pans zette tijdens de zitting een aantal kanttekeningen bij de gemeentelijke besluitvorming rondom het campingplan. De staatsraad was verbaasd dat de gemeente de eerste vergunningaanvraag van Tanis niet begreep. Zo vroeg de gemeente per brief of Tanis nog eens kon aangeven of hij 25 of 26 kampeerplaatsen had gepland. 26 is immers teveel. Nadat Tanis had aangegeven dat hij maar 25 kampeerplaatsen en één speelveld had ingepland, wees de gemeente zijn aanvraag toch af. ‘Want wij wilden ook weten waar de parkeerplaatsen en toegangswegen kwamen. En die informatie had hij niet aangeleverd,’ zei de gemeentewoordvoerder. ’Maar die vragen stonden niet in de brief die u Tanis heeft gestuurd,’ merkte staatsraad Pans op. Volgens de gemeentewoordvoerder kon dat wel min of meer uit de brief worden opgemaakt. De raadsman van Tanis zei dat onzin te vinden en benadrukte dat Tanis precies heeft gedaan wat de gemeente in de brief vroeg en dat hij alleen al om die reden automatisch(van rechtswege) recht heeft op een vergunning. Zo niet dan moet de gemeente alsnog een eerlijk besluit nemen over zijn vergunningsaanvraag, aldus de raadsman. De gemeentewoordvoerder tekende aan dat Goeree-Overflakkee best nog wel mogelijkheden voor dagrecreatie bij Tanis ziet, zolang dat maar vlak bij of in de huidige bebouwing plaats vindt. En niet achter de boerderij. De Raad van State gaat binnen enkele weken beslissen, of Tanis direct over een vergunning beschikt, of dat B&W alsnog een nieuw besluit moet nemen, of dat het einde verhaal is voor dit campingplan.

Uit de krant