Logo eilandennieuws.nl
Foto:

Snelle internetverbinding ook mogelijk voor individuele bedrijven in de buitengebieden

Advertorial

GOEREE-OVERFLAKKEE – Moderne bedrijven werken steeds meer met digitale gegevensverwerking, productieprocessen verlopen via servers die elders in het land staan en gegevens worden opgeslagen in de Cloud. Een logische ontwikkeling, maar bedrijven hebben hiervoor een snelle internetverbinding nodig en dit is niet altijd vanzelfsprekend. Vooral niet op het eiland. Maar er is een oplossing in het concept dat de firma Geuzenet biedt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Bedrijven in de regio hebben behoefte aan snel internet. Door de gemeente en ondernemersorganisaties is al verschillende keren geprobeerd om op collectieve basis glasvezelkabel of straalverbindingen aan te leggen. Tot nu toe hebben deze initiatieven nog weinig succes geboekt. Soms omdat een oplossing technisch niet haalbaar blijkt te zijn, maar ook omdat veel ondernemers op het laatste moment toch afhaken om aan een gezamenlijk project deel te nemen. De Oude-Tongse ondernemers Kees Lambert van Lambert Kozijnen en 'buurman' Theo van Noord van Noordhuys Tomatoes hebben elk een snelle internetverbinding gekregen, aangelegd door het bedrijf Geuzenet uit Hoofddorp. Jan Groen en Henk Kraak van IC-Automatisering hebben de beide ondernemers op het idee gebracht om de snelle internetverbinding van Geuzenet te gaan gebruiken. "Wij hebben er alle belang bij dat onze klanten over snel internet kunnen beschikken", legt Jan Groen uit. Dit omdat het bedrijf uit Dirksland voor veel klanten het systeembeheer uitvoert en de diensten levert, maar dat werking nadelig beïnvloed wordt door het ontbreken van snel internet.

Tevreden

De beide ondernemers uit Oude-Tonge zijn tevreden over de oplossing van Geuzenet. Kees Lambert legt uit dat in zijn bedrijf met grote bestanden worden gewerkt, zoals bouwkundige tekeningen. Voorheen moesten zijn medewerkers een flink aantal minuten wachten voordat deze tekeningen waren gedownload. "En dan ga ik rekenen en als dan een aantal van mijn mensen verschillende keren op een dag moet wachten, dan kost dat teveel tijd, dus geld". Zijn bedrijf beschikt nu over snel internet en dat is volgens Lambert een grote verbetering.
Theo van Noord is eveneens heel tevreden over de verbinding die door Geuzenet is aangelegd. Voor zijn bedrijf zijn internationale- en nationale contacten van groot belang, waarbij het er op aan komt dat bestellingen via internet op een snelle manier kunnen worden ontvangen. Ook de communicatie met nevenvestigingen elders in het land is voor hem heel belangrijk. Snel internet is voor zijn bedrijf dan ook essentieel.
Het bijzondere van de toepassing van Geuzenet is dat men een vaste internetaansluiting levert via de bestaande 4G mobiele netwerken in Nederland. Een dergelijke voorziening kan voor elk bedrijf afzonderlijk worden aangelegd, waardoor vraagbundeling of gezamenlijke investeringen van bedrijven niet nodig zijn. Ieder bedrijf krijgt een installatie die is aangepast op de behoefte van de onderneming. Fred Bouwman van Geuzenet legt uit dat snel internet, zoals zijn bedrijf aanlevert, vanwege de mobiele 4G verbinding voor ieder bedrijf mogelijk is. "Het is een voorziening zonder hoge investering". Geuzenet plaatst een antenne op het dak van het bedrijf, die zodanig wordt gericht dat de meest optimale 4G dekking wordt verkregen. Bijkomend voordeel is dat het gehele proces van aanvraag tot realisatie slechts één week in beslag neemt.

Agrariërs

Volgens Jan Groen is de voorziening van Geuzenet niet alleen geschikt voor individuele ondernemingen op bedrijventerreinen, maar is deze ook ideaal voor agrariërs. Door steeds verdergaande procesautomatisering zijn ook zij steeds meer afhankelijk geworden van internet, waarbij een snelle verbinding gewenst is. Met de verbinding van Geuzenet zijn geen ondergrondse kabels nodig en het bedrijf verzorgt tevens de inpandige aanleg en het aansluiten op de bestaande apparatuur. "Wij gaan pas weg als alles werkt", verzekert Fred Bouwman.
Volgens de mensen van IC-Automatisering worden door hen systemen veelal op afstand beheerd, waarbij de verbinding via Geuzenet wordt ingezet als backup verbinding, naast de vaste verbinding via bijvoorbeeld glasvezel of coax. Dit biedt als voordeel dat de beheeractiviteiten geen invloed hebben op de productieomgeving bij een klant.
4G verbindingen zijn gekoppeld aan abonnementen in combinatie met de hoeveelheid data die verbruikt wordt. Ondanks dat de oplossing van Geuzenet gebaseerd is op een 4G verbinding, worden vaste maandbedragen gehanteerd. Dit heeft als voordeel dat een klant niet voor verrassingen komt te staan indien een data-limiet wordt overschreden.
Met het systeem van Geuzenet zijn goede resultaten bereikt. Zelfs in het Botlekgebied bij Rotterdam wordt door een aantal bedrijven gebruik gemaakt van de diensten van Geuzenet. Een gebied waarvan je zou denken dat snel internet een standaard voorziening is!
Wie meer wil weten, kan terecht op www.geuzenet.nl of er kan contact opgenomen worden met www.ic-automatisering.nl.

Meer berichten