Afbeelding

Wonen in Goedereede (4) "Wij zijn hier omringd door leuke mensen"

Algemeen 1.299 keer gelezen

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 4: Carla van Lingen van de Bed & Breakfast aan de Markt 13.

Tekst en foto: Pauline Hof

Carla laat met plezier de B&B zien. Boven is er een ruime kamer met badkamer en een klein appartementje met allerlei faciliteiten in de tuin. Beide ruimtes zijn heel knus en gezellig ingericht in een luxe stijl, die heel goed bij het huis past. Het appartement, met schattige trapjes en hoekjes, heeft een lekkere bank voor de open haard, boven heb je weer meer ruimte en weer prachtig uitzicht op de Markt. "De meeste mensen die hier komen zijn zo enthousiast geworden, dat ze al vaker terug zijn geweest. Sommigen vinden boven het leukst, anderen willen persé het appartement achter boeken. We krijgen zulke leuke inspirerende mensen hier, vaak cultureel geïnteresseerd, of heel sportief. Ik geniet enorm van alle levensverhalen en de goede gesprekken met de gasten, die vaak spontaan ontstaan."

Eitjes
Carla komt oorspronkelijk uit Schiedam. "Hoewel ik heel erg van de reuring in de stad houd, heb ik me in Goedereede in de Kerkstraat vanaf het eerste moment heel erg thuis gevoeld. Later ben ik met Ed van Wijk getrouwd en verhuisd naar zijn huis aan de Markt 13. Goedereede is voor ons een fantastische plek om te wonen. Wij zijn hier omringd door leuke, interessante mensen. Ed had al sinds 2010 de B&B. Door kamers aan toeristen te verhuren, krijgen we de kans om deze fantastische plek ook met anderen te delen. Soms vragen mensen me weleens of wij het niet vervelend vinden dat er dan vreemden in je huis lopen, die ook nog eens een sleutel hebben. Nee dus! We vinden het alleen maar heel erg gezellig. Nu verhuren we ook niet het hele jaar door, alleen als het uitkomt. Het is echt een hobby; voor het grote geld hoef je het niet te doen als je alle kosten meeneemt. Wij vinden het erg leuk om het mensen naar hun zin te maken. Naast een lekker bed, serveren wij natuurlijk de gasten in de B&B ook een heerlijk uitgebreid ontbijt." Carla lacht: "Nou ja, dat doet Ed vooral. Ik zet alles 's avonds klaar, hij doet de eitjes enzo en serveert 's morgens uit, want ik ben niet zo'n ochtendmens."

Reizen
In Goedereede is de laatste tijd wat ophef ontstaan over de verhuur van woningen via Belvilla en Airbnb aan toeristen. De gemeente heeft de eigenaren gevraagd te stoppen met de verhuur, omdat het tegen het bestemmingsplan zou zijn. Carla en Ed bewonen het pand, waar zij ruimtes van verhuren en voldoen daarmee aan de regels. Wanneer ze hiernaar gevraagd wordt, zegt ze: "Je ziet steeds vaker dat huizen in Goedereede als tweede woning gebruikt worden en dan voor langere periodes leegstaan. Dat vind ik best zorgelijk, je wilt toch geen spookstad creëren. Dat zou zo enorm zonde zijn van zo'n leuke plek." De gasten in de B&B zijn zonder uitzondering onder de indruk van Goedereede. Carla geniet op haar beurt weer van alle reisverhalen van haar gasten. "De één is daar geweest, de ander daar. Weet je, soms speelt dat onrustige in mij dan ook wel eens op. Dan denk ik: Moeten Ed en ik ook niet gaan reizen en de wereld ontdekken? Goedereede is natuurlijk fantastisch, maar er is vast nog zoveel meer!"

Uit de krant