Een pasgeboren grijze zeehond in het zand op het Ouddorpse strand (Foto: Jan Baks).
Een pasgeboren grijze zeehond in het zand op het Ouddorpse strand (Foto: Jan Baks).

Grijze zeehonden geboren op Ouddorpse strand

Algemeen 4.937 keer gelezen

OUDDORP - Op het Ouddorpse strand zijn afgelopen week zeker zes grijze zeehondjes geboren. En dat is best bijzonder, omdat pasgeboren grijze zeehonden nog maar zelden werden waargenomen op de stranden van het eiland.

Door Gert Klok

De jongen van de gewone zeehond worden in de zomer geboren, die van de grijze zeehond in de winter. Het is een beetje gissen waarom de dieren nu wel op het strand zijn geboren. “Misschien zijn ze van een plaat gespoeld”, oppert Jan Baks, natuurfotograaf en zeehondenkenner. Hij was in Duitsland om de jonge grijze zeehond te fotograferen. “Ik was met een aantal andere fotografen in Helgoland, een eiland dat op 2,5 uur varen van de Duitse kust ligt. Dit eiland staat erom bekend dat daar veel grijze zeehonden hun jongen krijgen in december. Ik zag daar meer dan 100 jonge zeehonden met hun moeder. Een verschil met de jongen van de gewone zeehond is dat die van de grijze zeehond eerst drie weken worden gezoogd en niet meteen het water in kunnen. De gewone zeehond kan dat wel.” Een ander opvallend verschil is de kleur. “De vacht van een pasgeboren grijze zeehond is wit.”

Onderweg naar huis kwam het bericht dat er pasgeboren grijze zeehonden waren gespot bij Ouddorp. “In totaal zijn zeker zes jongen waargenomen, met hun moeder, en hier en daar zijn ook mannetjes gezien. Ook door Kees van de EHBZ zijn ze gezien trouwens. Ze zijn hier echt geboren, bij één jong zag ik de navelstreng nog zitten. Die valt na ongeveer een dag af.” Lachend: “Ga je speciaal naar Duitsland, liggen ze gewoon op je ‘eigen’ strand, op loopafstand van huis.” 

Op een van de foto’s die Jan Baks maakte, is te zien dat een stel met aangelijnde hond vlak langs de zeehonden loopt. “Dat is niet handig, al is hierover ook nog best veel onwetendheid. Als vuistregel is het goed om minimaal dertig meter afstand te houden (A Seal houdt vijftig meter aan, red.) en in de buurt van zeehonden de hond aan de lijn te houden. Zeker nu kunnen de volwassen zeehonden agressief zijn en een hond doodbijten.” Waar men ook op moet letten, is dat de jonge zeehondjes soms letterlijk onder het zand verdwijnen. “Dan lijkt het soms wel of ze niet meer leven, maar dat is niet het geval. Ook onder een hoop zand heb ik moeders hun jong gewoon zien zogen.”

A Seal

Ook zeehondenopvang A Seal in Stellendam spreekt van een “unieke gebeurtenis”. Machteld Geut: “Voor ons is dit ook een nieuwe situatie want wij hebben dit niet eerder meegemaakt sinds wij hier gevestigd zijn in Stellendam. Het gaat goed met de grijze zeehond, ook met de populatie in het zuiden en daarom is het niet geheel onverwachts, maar zeker wel ongebruikelijk!” Ook bij A Seal weet men niet waarom deze grijze zeehondenvrouwtjes deze plek hebben uitgekozen. Geut: “Maar kennelijk is hij favoriet in het huidige seizoen. Feit is natuurlijk dat het prachtig is om te zien, maar we willen wel echt benadrukken dat minstens vijftig meter afstand noodzakelijk is voor rust bij deze dieren. En om honden aan de lijn te houden, dat is echt belangrijk.” A Seal is volgens Geut erg terughoudend met berichtgeving over deze toch bijzondere gebeurtenis. Geut: “We willen de dieren rust geven en er juist geen publiekstrekker van willen maken, maar zulk uniek nieuws verspreid zichzelf, en dat is ook begrijpelijk. Maar eigenlijk is wegblijven en de pasgeboren dieren volledige rust geven het mooist.”

Wandelaars met hond die veel te dicht bij de zeehonden komen (Foto: Jan Baks).

Uit de krant