Afbeelding

Zomerorgelconcert met Jos van der Kooy

Algemeen 482 keer gelezen

OUDDORP - Donderdag 28 juli om 20.00 uur geeft Jos van der Kooy een orgelconcert op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk van Ouddorp, Weststraat. Op het programma staan naast eigen improvisaties ook werken van Johann S. Bach, César Frank en Max Reger. De entree bedraagt 10 euro per persoon voor bezoekers vanaf 16 jaar.

Jos van der Kooy is kerkorganist van de Arminiuskerk in Rotterdam en concertorganist van de Raad van State in Den Haag. Als docent voor het hoofdvak orgel werkt hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Universiteit te Leiden. Hij heeft een grote concertpraktijk. Beheersing van een breed repertoire, inzet voor hedendaagse muziek en het propageren van improvisatiekunst zijn kenmerkend voor zijn artistiek profiel. Van 1965 tot 2019 is hij kerkmusicus te Amsterdam geweest, waar hij bijna veertig jaar verbonden was aan de Westerkerk. Daar heeft hij het initiatief genomen om tot de reconstructie van het Duyschot orgel te komen, die in 1992 is voltooid. Van 1990 tot 2017 is hij ook stadsorganist van Haarlem geweest. Daar was hij de drijvende kracht achter de restauratie van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie.
In de loop der jaren zijn aan hem veel prijzen en onderscheidingen toegekend. Meer informatie: www.josvanderkooy.com

Matinee-orgelconcert met ds. H.H. de Haan 
Zaterdag 30 juli wordt er om 11.00 uur een matinee-orgelconcert op het Van Vulpen orgel in de Dorpskerk te Ouddorp gegeven. Voor dit orgelconcert is ds. H.H. de Haan uit Zaamslag als organist uitgenodigd. Het wordt een muzikaal uurtje met verschillende werken van J.S. Bach, César Franck, H. Purcell en andere componisten.

Ds. H.H. de Haan is afkomstig uit het Friese Dokkum waar hij in zijn jonge jaren organist was in de Christelijk Gereformeerde Kerk. Na het voltooien van zijn theologische opleiding werd hij tot predikant bevestigd in de CGK te Westzaan. Daarna was hij predikant in  Rotterdam-West, Spijkenisse, Heerde en Broeksterwoude. Vanaf 2007 is hij, tot zijn emeritaat in 2019, verbonden geweest aan de Zeeuwse gemeente Zaamslag. Naast de woordverkondiging is orgelspelen een passie van dominee De Haan. Met name de Psalmen zijn voor hem een geestelijke uitlaatklep: “De Psalmen zijn een goudmijn waarin alle deugden van God terug te vinden zijn. Het betreft dan: Zijn heiligheid, Zijn rechtvaardigheid, Zijn genade, Zijn liefde.”
De toegang  is gratis. Een bijdrage in de kosten is welkom.

Andere concerten
Donderdag 4 augustus is er om 19.30 uur een GZB zangavond met als organist Wim Visser uit Middelharnis. de toegang is dan gratis. Er is een collecte voor de GZB.

Zaterdag 6 augustus is er weer een matinee-orgelconcert om 11.00 uur, dan zal ds. E. Agterhuis uit Heinenoord op het orgel  spelen en zijn echtgenote zal hem op de viool begeleiden.
Op zaterdag kan ook in de kerk een bezoek gebracht worden aan de tentoonstelling van schilderwerken met als thema ‘Door Geloof Alleen’. Een expositie uitgaande van de Stichting ‘uit Uw hand’ met werken van ds. Sj. Maliepaard uit Barneveld.

Uit de krant