Afbeelding

KunstKijk 2022: Vier dagen kunst kijken zonder drempels

Algemeen 866 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met gevarieerd werk van 120 kunstenaars op 31 locaties groeit KunstKijk verder door. Het meerdaagse evenement start op 25 mei met de opening bij De Overkant in Ouddorp. Vervolgens kan het publiek vier dagen lang, van 26 tot en met 29 mei, over Goeree-Overflakkee struinen om op veelal bijzondere locaties kunst te bekijken en wellicht te kopen én om kunstenaars te spreken.

Door Kees van Rixoort

Vorig jaar moest het evenement vanwege de coronapandemie uitwijken naar augustus. Dat is de organisatie, de werkgroep KunstKijk van Stichting Podium Goeree-Overflakkee, op zich goed bevallen. KunstKijk 2021 telde bijna 9000 bezoekmomenten. Nu het weer kan, is de KunstKijk zoals gebruikelijk weer in het voorjaar.

Beeldentuin

De 31 locaties zijn verdeeld over heel Goeree-Overflakkee. Een nieuwe KunstKijk-locatie is de Beeldentuin achter de Westduinen in Ouddorp. De Beeldentuin is in 2022 gesloten voor het publiek, omdat het tijd is voor herbezinning en groot onderhoud. Maar tijdens de KunstKijk kunnen bezoekers er gratis een kijkje nemen. In de Beeldentuin is werk van een imposant aantal kunstenaars tentoongesteld.
Een ander nieuwigheidje: kinderen kunnen onder leiding van ‘professor Syllabus’ zelf kunst maken. Het is de bedoeling dat er op de Buutenplaets bij Ooltgensplaat creatieve installaties ontstaan. Wie mee wil doen, kan er terecht op donderdag 26 en vrijdag 27 mei van 12.00 tot 15.00 uur.

Opnieuw

In Het Trefpunt te Stad aan ’t Haringvliet verzorgt Juliette Kalse workshops ‘Opnieuw’. Deelnemers gaan met oude materialen iets nieuws maken. Dat sluit aan bij het thema ‘Opnieuw’ van KunstKijk 2022. Het refereert niet alleen aan de herstart na corona, maar ook aan circulariteit en recycling. Wie wel eens wil zien hoe raku-stoken, een pottenbakkerstechniek, in zijn werk gaat, kan op 28 en 29 mei van 13.00 tot 17.00 uur terecht aan de Klinkerlandseweg 14 in Nieuwe-Tonge.

Naast de bekende KunstKijk-locaties – zoals hofstede Lust en Last in Sommelsdijk, theetuin de Bongerd in Herkingen, atelier Kunstenmaker in Middelharnis en Even Buiten in Dirksland, zijn er nieuwe locaties, waaronder De Melishof in Melissant. In het Jongeren Activiteiten Centrum (JAC) te Middelharnis is werk van jonge kunstenaars te zien. Schilderclub De Streek in Dirksland doet ook weer mee, evenals het Hof in hetzelfde dorp, waar kunst is te zien in een achttiende-eeuwse landbouwschuur.
Zoals gebruikelijk is er op diverse locaties ook livemuziek te horen. Dit om de expositie van 120 schilders, beeldhouwers, fotografen, glaskunstenaars, edelsmeden en andere kunstenaars uit binnen- en buitenland nog aantrekkelijker te maken voor het publiek.

Ontspannen

“Het idee van de KunstKijk is om mensen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met allerlei soorten kunst”, zegt Koos van Rijn, voorzitter van de werkgroep KunstKijk. “Bezoekers kunnen ontspannen rondkijken en een praatje maken met de kunstenaars. Een galerie binnenstappen doen veel mensen niet zo makkelijk. Maar KunstKijk is kunst kijken zonder drempels.”

Kijk voor het volledige programma op www.kunstkijk.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant