Logo eilandennieuws.nl
Repetitie van Amicitia in coronatijd in de Vic.
Repetitie van Amicitia in coronatijd in de Vic.

Amicitia neemt afscheid tijdens jubileumconcert

DIRKSLAND - Het jubileumconcert van de honderdjarige muziekvereniging Amicitia op zaterdag 18 juni is tevens het afscheidsconcert. De leden hebben besloten de vereniging op te heffen.

Aan het besluit liggen verschillende redenen ten grondslag. Zo loopt het aantal leden van de Dirkslandse fanfare al geruime tijd terug. Ooit telde Amicitia onder andere een majoretteafdeling en een grote slagwerkgroep. Nu zijn er nog negentien spelende leden en enkele leerlingen.

De fanfare vergrijst omdat jeugdige leden afhaken als ze Goeree-Overflakkee verlaten om elders te gaan studeren. Wervingsacties, zoals huis-aan-huis verspreide flyers, leverden nauwelijks iets op. Datzelfde geldt in mindere mate voor acties op de basisscholen om scholieren op een laagdrempelige manier enthousiast te maken via het Pretorkest en daarna de Muziekfabriek. Jaarlijks waren er zes of zeven aanmeldingen, maar uiteindelijk bleef slechts een enkeling musiceren bij Amicitia.

Daar komt nog bij dat ook de publieke belangstelling is afgenomen. Trok een concert van Amicitia in het verleden nog volle sporthallen, de laatste jaren was het aantal bezoekers, buiten de kring van bekenden en familieleden, bij wijze van spreken op de vingers van één hand te tellen.

Twee jaar radiostilte door corona heeft ook geen goed gedaan aan het welvaren van de Dirkslandse fanfare, die bekendstaat als een sociale, gezellige club mensen. Tot slot is een belangrijke reden voor de opheffing het ontbreken van leden die zich geroepen voelen om een bestuursfunctie te vervullen. Al met al is de fut bij Amicitia eruit.

Voor het dorp heeft het afscheid van de plaatselijke fanfare wel gevolgen. Amicitia verzorgde immers altijd de muziek tijdens de aubade op Koningsdag, de Dodenherdenking op 4 mei en de intocht van Sinterklaas. Hoe deze en andere hoogtijdagen er in de toekomst uit gaan zien, in muzikaal opzicht, is nog niet bekend.

Nog één keer
Amicitia is nog één keer te zien en te horen: op zaterdag 18 juni in de Victoriahallen. Het concert begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en de toegang plus twee consumpties per persoon zijn gratis. Het concert was aanvankelijk gepland als jubileumconcert. Amicitia, opgericht op 1 mei 1921, bestond in 2021 immers honderd jaar. Toen was een viering niet mogelijk vanwege corona. Nu is het uitgestelde jubileumconcert dus tevens het afscheidsconcert. (Door Kees van Rixoort)

Meer berichten