Jan Willem en Gera (Foto: pr).
Jan Willem en Gera (Foto: pr).

Jan Willem en Gera maken hun eerste prentenboek

Algemeen 650 keer gelezen

DIRKSLAND - Jan Willem Baan uit Rijssen en Gera ten Hove uit Dirksland hebben hun eerste prentenboek gemaakt, getiteld Wilfred en Olivier.

In december 2020, toen ze in quarantaine zaten, kwam Gera op het idee om een kinderboek te maken. Dat wilde ze al heel lang en verhaaltjes schrijven deed ze wel vaker. Jan Willem, die toch niet veel kon doen in quarantaine, vond dit een goed idee en zo is het allereerste begin van het prentenboek ontstaan.

Er werd nagedacht over personages, de verhaallijn en hoe het boekje vormgegeven moest worden. “Dit deden we allemaal via Skype, want we konden natuurlijk niet bij elkaar zijn”, vertellen de twee. “Dat had overigens niet alleen met quarantaine te maken, want als je een langeafstandsrelatie hebt en 220 km van elkaar vandaan woont ga je niet zomaar even bij elkaar op de koffie.”

Het thema en het verhaal

Tijdens de belafspraken en tijdens de momenten dat ze bij elkaar waren, werd er flink gebrainstormd. “Gaandeweg ontstond er een thema en een verhaal”, vertellen ze. “Het verhaal zou zich gaan afspelen in een middeleeuwse setting met ridders en kastelen. De hoofdpersonen Wilfred (gansje) en Olivier (haantje) werden bedacht en getekend, zo ook hun beide vaders Reinoud en Koenraad. Hierdoor kregen ze meteen meer karakter. Maar waar moest het verhaal over gaan? We waren het er snel over eens dat er een moraal in het boekje moest voorkomen dus kozen we voor het thema ruzie en vriendschap.”

Gera schreef eerst het hele verhaal globaal, daarna bekeken de twee samen hoe ze dit verhaal zouden gaan opdelen in illustraties. Toen het verhaal in stukjes geknipt was, heeft Gera alle delen op rijm gezet. Toen de eerste rijmpjes op papier stonden, kon Jan Willem beginnen met tekenen. Bij elk rijmpje kwam er een prachtige tekening tot stand die alles met het verhaaltje te maken had. Ook daarin werden steeds nieuwe stappen gemaakt. Verschillende kleuren werden getest, andere composities en vervolgens kwam het idee om er een kleurboek bij te maken.

Inmiddels zijn het boek en kleurboek gedrukt en is de verkoop gestart. “Omdat we het boekje in eigen beheer uitgeven, regelen we ook zelf de verkoop. Hier hebben we een mooie webshop voor gemaakt: wilfredenolivier.nl. Ook is het boekje al te vinden in een aantal lokale boekhandels.” De prijs voor het boekje inclusief kleurboek is 17,95 euro.

Kleurwedstrijd

Ze besluiten: “We worden ontzettend blij van alle leuke reacties en vooral van de foto’s van lezende en kleurende kinderen in ons (kleur)boekje. Daar willen we graag nog meer van zien dus organiseren we binnenkort een kleurwedstrijd waarbij drie prijzen te winnen zijn! Houd onze sociale media en/of website dus goed in de gaten.”

Uit de krant