Logo eilandennieuws.nl
Ingezonden mededeling

Dramatische daling buitenlands toerisme

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) kwamen er in 2020 zo’n 7 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. Een indrukwekkend aantal, maar wel een daling van maar liefst 65 procent ten opzichte van 2019. Met name in toeristische gebieden als Amsterdam, de Veluwe en Zeeland wordt dat gevoeld. Deze vraaguitval uit het buitenland wordt niet gecompenseerd door toegenomen binnenlandse vraag, al was de afname van het aantal binnenlandse vakanties met 25 procent beduidend geringer. De hoop is dan ook dat met name het binnenlands toerisme weer stevig aantrekt in 2021. 

Meer Nederlanders die vakantie vieren in eigen land. Dat heeft ook voor de toerist voordelen, want met een auto - wel nog even een goedkoopste autoverzekering regelen - is elke bestemming in eigen land voordelig bereikbaar.

Sombere verwachtingen 

Ook voor 2021 is het NBTC niet optimistisch. Buitenlandse vakanties zijn nog zeer onzeker en beperkende maatregelen zijn in grote delen van de wereld nog steeds van kracht. Het NBTC stelde daarom meerdere scenario’s op. In het beste geval stijgt het aantal buitenlandse toeristen in 2021 tot 9 miljoen. Iets meer dan in 2020, maar nog steeds slechts de helft van het aantal van 2019. Een inktzwart perspectief voor de vrijetijdsindustrie die over de volle breedte klappen blijft incasseren. 

De hoop van de sector is vooralsnog vooral gevestigd op aantrekkende binnenlandse vraag. Directeur Jos Vranken van NBTC zegt daarover tegen Nu.nl: “We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en werken de scenario’s bij aan de hand van de geldende reisbeperkingen. Eén ding is zeker, ook 2021 zal voor velen uit de sector een pittig jaar worden.” 

Brouwerseiland 

De beroerde cijfers over het buitenlandse toerisme komen niet onverwacht, maar vormen wel een nieuwe tegenvaller voor het toerisme op Goeree-Overflakkee. Eind vorig jaar sneuvelde het plan voor een 300 woningen tellend vakantiepark op Schouwen-Duiveland. De deur voor vakantiepark Brouwerseiland is nog niet definitief dicht, want de ontwikkelaar kan de beslissing nog aanvechten. Dat betekent echter wel dat het park er voorlopig niet komt. En gelet op de klappen die de toeristische sector heeft moeten incasseren is het nog maar zeer de vraag of daar veel haast mee wordt gemaakt. 

Toerisme 

Goeree-Overflakkee leunt sterk op toerisme. Vanwege de vestiging van Port Zélande en diverse andere vakantieparken, campings en accommodaties vertrouwen lokale ondernemers op de bestedingen van toeristen uit binnen- en buitenland. Voor hen was 2020 daarom al een rampzalig jaar en men ziet met angst en beven uit naar het vakantieseizoen van 2021. Indien de situatie niet sterk verbetert, dreigt een nieuwe deceptie die voor veel bedrijven in het toerisme de nekslag kan betekenen.

Meer berichten