Afbeelding

Toneelvoorstelling ‘Ontmoeting met gevolgen’ verhaalt over doopsgezinde geschiedenis

Kerk & Geloof 752 keer gelezen

OUDDORP - ‘Dat die van Menno hun bijeenkomsten mogen blijven houden’ staat in een juridische acte uit 1622. Deze zin gaat over de doopsgezinden van Ouddorp, volgelingen van Menno Simons. Ter gelegenheid van het jubileum ‘400 jaar Doopsgezinde Gemeente Ouddorp’ komt de voorstelling ‘Ontmoeting met gevolgen’ naar Goeree-Overflakkee.

“Het toneelstuk gaat over de vrouw van Menno Simons en een doopsgezinde vrouwelijke voorganger die misschien wel haar achter-achter-achter kleindochter had kunnen zijn. Beide vrouwen maken in hun eigen tijd een keuze op basis van een bijzondere ontmoeting. In de voorstelling kijken ze gezamenlijk terug op de gevolgen die deze persoonlijke keuze heeft gehad voor hun levensloop.
De vrouw van Menno Simons heet Geertruydt Jansdochter Hoyer. In de geschiedschrijving van de doopsgezinden is zij voornamelijk op de achtergrond gebleven, een vrouwenleven in de schaduw van een beroemd man. In de toneelvoorstelling horen we haar kant van het verhaal”, aldus de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, die de voorstelling organiseert.

Korneel Roosma - de Vries, zelf voormalig voorganger van een doopsgezinde gemeente in Friesland, heeft het stuk geschreven en speelt beide rollen. Haar man Sikke verzorgt decor, licht en geluid. De prijs voor de voorstelling is bewust laag gehouden: één eurocent voor elk jaar dat de Doopsgezinde Gemeente van Ouddorp bestaat, dus totaal 400 eurocent ofwel 4 euro. “Naast een mooie voorstelling met een bijzonder verhaal is bijwonen van deze avond een goede gelegenheid om meer over de boeiende doopsgezinde geschiedenis te leren.”

De toneelvoorstelling ‘Ontmoeting met gevolgen’ wordt opgevoerd op zaterdag 15 oktober, aanvang 20.00 uur in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3, Ouddorp. Vooraf reserveren is mogelijk via het formulier op de website. 

Uit de krant