Afbeelding

Doopsgezinde Gemeente doet mee aan Open Monumentendag

Algemeen 535 keer gelezen

OUDDORP - De Doopsgezinde Gemeente van Ouddorp doet mee aan Open Monumentendag. Zaterdag 10 september is de kerk open van 10.00 tot 15.00 uur. Er is een presentatie van het graanproject met de ‘doopsgezinde’ tarwesoort Red Turkey Wheat. Daarnaast is er een demonstratie dorsen, is er muziek en kunnen bezoekers het ‘Ouddurps Mennistebrôôd’ kopen. 

De Doopsgezinde Gemeente van Ouddorp bestaat 400 jaar. Tot dertig jaar geleden kwamen de gelovigen samen in een zogenoemde schuilkerk, verborgen achter een woonhuis in het centrum van het dorp. Dit is waar nu modestudio Le Joujou gevestigd is. In 1992 werd een nieuwe kerk gebouwd aan de Dorpstienden. Eén van de jubileumactiviteiten is het graanproject met de ‘doopsgezinde’ tarwesoort Red Turkey Wheat. Dit oergraan werd eeuwen geleden door doperse gelovigen vanuit Europa meegenomen naar Amerika, toen zij daarheen trokken om een nieuw bestaan op te bouwen en in veiligheid hun geloof te kunnen belijden. Sinds enkele jaren is het weer terug bij de oorsprong. 

Allereerst werd het Red Turkey Wheat geteeld in het Friese Witmarsum, de geboorteplaats van Menno Simons, de 17e-eeuwse leider en naamgever van de internationale benaming voor deze geloofsrichting: Mennonieten of Mennisten. Ook in Ouddorp zijn er inmiddels twee prima oogsten geweest van Red Turkey Wheat. Tijdens Open Monumentendag is er in het kerkgebouw een presentatie van het graanproject. Daarnaast wordt met het resultaat van de oogst het volgende aangeboden: demonstratie dorsen met een machine uit vroeger tijden (rond 14.00 uur), verkoop van ‘Ouddurps Mennistebrôôd’ - een smakelijk, puur en ambachtelijk desembrood, verkoop volkorenmeel en tarwebloem (gemalen bij molen ‘De Windvang’), strovlechten met de halmen - zelf een uniek kunstwerkje maken o.l.v. Wilma van Damme (kinderen gratis). Daarnaast is er koffie, een mini-tentoonstelling (kerkbouw 30 jaar), verkoop boeken over doopsgezinde geschiedenis en in de morgen muziek (blokfluit, Tabea Lanzke).

Uit de krant