La Fuga in de Toren (Foto: Kees van Rixoort).
La Fuga in de Toren (Foto: Kees van Rixoort).

Cultuur schijnt op en in de Toren tijdens Goereese Kunstdagen

Cultuur 442 keer gelezen

GOEDEREEDE – La Fuga gaat over het begin: het eerste geluid. La Fuga gaat ook over de mens die verschijnt: de mens als heerser, als maker, als clown, als fantast, als geldwolf, als leugenaar… En La Fuga gaat over het nu en wat ‘het’ allemaal heeft opgeleverd: waar is de stilte, de schoonheid, het respect, de nederigheid…? “Wij mensen, een miezerig klein puntje in die hele grote kosmos.”

Door Kees van Rixoort

De voorstelling La Fuga, vrijdagavond in de Toren te Goedereede, trok, ondanks de hitte, een zaal vol mensen. Ze zagen en hoorden een intrigerend amalgaam van muziek, voordracht, dans en beeldende kunst.

Gitarist, zanger en glaskunstenaar Ivo Teuwe is de man die het allemaal bedacht heeft. Samen met een contrabassist, een drummer en een pianist/saxofonist bracht hij oude nummers tot leven. Zo ontstond, gecombineerd met dans en gesproken woord, een uur vol vergankelijkheid en verandering. La Fuga heet de voorstelling en dus ging het ook over vluchten. Wegvluchten én een nieuwe bestemming vinden.

La Fuga, waarmee Ivo Teuwe de boer op wil, was een onderdeel van de Goereese Kunstdagen, die van 5 tot en met 13 augustus plaatsvonden. Een ander onderdeel was het verlichten van de Toren. Onder het motto ‘Wij laten het licht van de cultuur niet uitdoven’ stond het beeldbepalende gebouw vier dagen in de schijnwerpers (twee vrijdagen en twee zaterdagen).

Wonderbaarlijk

“Ondanks het ongelofelijk hete weer, zijn er veel mensen met interesse voor kunst naar Goedereede gekomen”, blikt Harald Jean Jassoy van de Stichting Goereese Kunstdagen terug op het evenement. “Meer dan verwacht. We hebben wonderbaarlijk mooie reacties ontvangen over het programma, het kunstaanbod en de veelzijdigheid. De muziek was ingetogen, het was heel anders dan de rock-and-roll en alcohol van andere festivals.”

De kunstenaars, die hun werken exposeerden achter tal van Goereese ramen, waren volgens Jassoy ook tevreden. “Al merk je wel iets van een recessie. Het publiek is terughoudend met het kopen van kunst. Jammer, want kunstenaars hebben ook poen nodig, niet alleen een schouderklopje… Maar al met al waren de Goereese Kunstdagen weer een geslaagd evenement. Volgend jaar weer? Ik hoop op beterschap bij ‘de instanties’, de overheid… We doen dit voor de bevolking.”

De Toren als baken van cultuur.

Uit de krant