(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)

Veelzijdig programma tijdens Goereese Kunstdagen

Algemeen 594 keer gelezen

GOEDEREEDE - Van vrijdag 5 tot en met zaterdag 13 augustus 2022 kunnen bezoekers van Goedereede zich laten verrassen door velerlei creativiteit tijdens de Goereese Kunstdagen. 

De kunstwerken zijn niet te bewonderen in één vaste expositieruimte of galerie, maar worden door het hele dorp tentoongesteld achter de ramen of in de tuinen van Goereese huizen. Naast de Kunstroute is er een veelzijdig programma met rondleidingen, verhalen en muziek.

Vrijdag 5 augustus worden de Kunstdagen om 19.30 geopend bij de Klokkentoren. De muzikale begeleiding daarvan wordt verzorgd door straatmuzikant en one man band Marc van den Bergh, die zijn publiek een muzikale en visuele beleving biedt. De liederen uit zijn brede repertoire vertellen allemaal een eigen verhaal.

Van dixie tot Schubert
Zaterdag 6 augustus zijn er activiteiten op diverse locaties. Harald Jassoy geeft van 10.00 tot 12.00 uur een rondleiding. Van 13.00 tot 17.00 uur is er muziek van het Dixieland Orkest uit Deventer. De muzikanten van deze dag, Tom van Noord op saxofoon, Wil Knoop op banjo en Mark Smit op sousafoon, spelen toegankelijke en herkenbare dixie. In de avond, om 19.00 uur in het Torenmuseum, geeft Leonardo Palacios een concertpresentatie over de Oostenrijkse componist Franz Peter Schubert en de gitaar. Schubert componeerde nooit gitaarmuziek, maar was geïnteresseerd in het instrument als begeleiding van de menselijke stem. Leonardo Palacios zal hier meer over vertellen en licht ook de historische achtergrond toe. Daarnaast speelt hij verschillende pianostukken, die hij voor gitaar heeft getranscribeerd. De entreeprijs voor de concertpresentatie is 10 euro, inclusief een drankje. Kaarten kunnen worden besteld via harald@jassoy.nl.

Spannende verhalen en muziek rondom vergankelijkheid
Donderdag 11 augustus is er een rondleiding door Harald Jassoy van 10.00-12.00 uur. Tussen 14.00 en 17.00 uur zal Abe de Verteller op de Markt drie keer verhalen vertellen, begeleid door de harpiste Carhinca. Abe, die sinds 2004 professioneel verhalenverteller is, heeft In totaal meer dan 380 verhalen in zijn repertoire, waaronder mythen en sprookjes van de Kelten, ridderverhalen, sprookjes en Nederlandse sagen.
Vrijdag 12 augustus speelt LAFUGA, een project van Ivo Teuwen, muziek rondom vluchtigheid en vergankelijkheid in de Klokkentoren. De aanvang is 19.00 uur en de entree is vrij.

Zuidelijke sferen en Goereese carillonklanken
Zaterdag 13 augustus is er opnieuw een rondleiding door Harald Jassoy van 10.00 tot 12.00 uur. Tussen 14.00 en 17.00 uur is er op diverse plaatsen in het centrum een optreden van Route Soleil, een duo bestaande uit zangeres Maaike Kitslaar en accordeonist Jaap Somsen. Met hun voorliefde voor muziek uit zuidelijke landen brengen zij chansons, musettes, ballades en tango’s tot leven. Ook is er carillonmuziek te horen. Beiaardier Jan Bezuijen bespeelt van 6 tot 13 augustus regelmatig het carillion van de Klokkentoren, waarvandaan de muziek in heel Goedereede te horen zal zijn.

Tijdens de Goereese Kunstdagen zijn werken van diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien achter de ramen en in de tuinen van de inwoners van Goedereede. Deelnemende kunstenaars zijn: Diane Dille Beelden, sieraden; Mandy Schulte, fotografie; Koert Dekker, schilderijen; Fried van Beurden, objecten; Jan Sinke, objecten/schilderijen; Ivo Teuwen, glaskunst; Els van Beurden en Silke Nass, schilderijen; Marcus Schaefer, schilderijen; Ellen vd Bok, glaskunst; Nicole Egert, schilderijen; Martin Klopstra, beelden; Ceciel Schöne, schilderijen; Roesja Trimbos, schilderijen; H. J. Jassoy, schilderijen; Michelle Henar, textielobjecten en Kunstenaarscollectief MIX.

Uit de krant