Senna Griffioen ontvangt de Van Harberdenbokaal uit handen van Jan van Harberden.
Senna Griffioen ontvangt de Van Harberdenbokaal uit handen van Jan van Harberden.

Van Harberdenbokaal voor Senna Griffioen

Algemeen 1.062 keer gelezen

MELISSANT – RGO-leerlinge Senna Griffioen ontving vorige week uit handen van bakker Jan van Harberden uit Melissant de Van Harberdenbokaal. Zij is de leerlinge die met de beste resultaten haar studie aan de RGO afsloot in de richting BHR (Bakkerij Horeca Recreatie). Tegelijk ontving ze het certificaat dat hoort bij de eerste prijs voor de Skills Talents. Dit voor de thuisopdracht: het bedenken van een recept en het bakken van een gezonde appeltaart.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Een trotse Senna Griffioen (16) mocht vorige week uit handen van bakker Jan van Harberden de Van Harberdenbokaal ontvangen. Senna was met een groot aantal familieleden aanwezig voor de Melissantse bakkerij. Bakker Van Harberden legde uit dat hij een aantal jaren geleden het initiatief heeft genomen voor het beschikbaar stellen van de bokaal. De bokaal wordt uitgereikt aan de leerling die het best presteert aan de opleiding van de RGO. Hij heeft de bokaal ingesteld om hierbij ook de waardering te laten blijken van het ambacht voor bakker.

In het kader van de Skills Talents kreeg Senna de opdracht om een gezonde appeltaart te maken. Met het volbrengen van deze opdracht won ze de eerste prijs. Docent Teun Koote overhandigde haar het bijbehorende certificaat en een dinerbon. De appeltaart waarvan Senna het recept ook zelf samen moest stellen, bleek van uitermate goede kwaliteit. Het ‘gezonde’ in de taart zat er vooral in dat de taart gemaakt was met als basis speltbloem. Senna heeft de studie aan de RGO nu afgerond en zij gaat nu verder in de BHR richting. Waarschijnlijk zal ze niet in een bakkerij terechtkomen omdat ze meer de kant van horeca en recreatie uit zal gaan. In haar vrije tijd werkt ze al even bij Lunchroom LLev in Middelharnis. Maar van het aanbod van Jan van Harberden om een keer een dag mee te lopen in de bakkerij nam ze graag aan.

Jan van Harberden legt uit dat ‘bakkerij’ en ‘horeca’ steeds meer met elkaar verweven worden omdat bezoekers van de horeca tegenwoordig ook hoge eisen stellen aan bijvoorbeeld het gebak.
Landelijk gezien is het voor ambachtelijke bakkerijen niet zo gemakkelijk om aan goed personeel te komen. “Bij ons is dit gelukkig niet het geval. Wij kunnen hebben geen problemen om aan personeel te komen”. Dat niet iedereen graag in een bakkerij werkt komt misschien omdat men het beeld heeft dat men ’s ochtends al heel vroeg aan de slag moet. “Dit is bij ons niet het geval. Wij beginnen op een gewone tijd omdat er in de bakkerij de modernste apparatuur staat, zoals rijskasten, die van tevoren al kunnen worden ingesteld”. De machines verrichten dus ’s nachts het werk voor de moderne bakker.

Uit de krant