Een bijna lege raadszaal (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).
Een bijna lege raadszaal (Foto: gemeente Goeree-Overflakkee).

"Mooi dat het digitaal kan, maar liever in de raadszaal"

Algemeen 479 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEEEr was vooraf goed geoefend, de instructies waren duidelijk en raadsleden en het college namen donderdagavond vanuit hun vertrouwde thuiswerkplek deel aan de eerste volledig digitale vergadering. “Een online happening die, met inbegrip van een pauzemoment om storingen te verhelpen, voor de raad goed verliep”, zo meldde de gemeente in een persbericht dat nog dezelfde avond werd uitgebracht. Eilanden-Nieuws peilde de reacties van een aantal deelnemers.

Door Jaap Ruizeveld

Voor de belangstellende inwoners van ons eiland die thuis voor het scherm minder plezierig. Haperende en stilstaande beelden, geluid dat veelvuldig wegviel bij de presentaties. Daardoor waren de opmerkingen van de raadsleden en de antwoorden van de collegeleden niet tot een match te koppelen. Men haakte massaal af.

Domme pech

Wat was de oorzaak? Desgevraagd geeft de gemeente aan dat uit contact met Notubiz -de organisatie die de uitzending voor de gemeente verzorgde- bleek dat de matige kwaliteit te wijten was aan een technisch probleem bij hun server (het streamen). Dit euvel gold overigens ook voor digitale live raadsvergaderingen in enkele andere gemeenten. Gewoon domme pech op het cruciale moment. Voor de opname van de vergadering had het geen gevolgen. Belangstellenden kunnen de digitale raad alsnog -nu zonder problemen- bekijken via www.goeree-overflakkee.nl/videoverslagen.

Reacties

Burgemeester Grootenboer sprak van een unieke ervaring om op deze manier te vergaderen. Alle leden van de raad hebben zich binnen heel korte tijd het digitaal vergaderen en het digitaal stemmen eigen gemaakt. Een mooie prestatie. Met duidelijke afspraken en het oefenen vooraf was de burgemeester donderdag ook blij met de getoonde discipline in de vergadering. Aat van Alphen (EVV) verwoordde zijn signaal met een humoristisch tintje: “Tijdens mijn dienstplicht maakte ik kennis met noodrantsoenen. De vergadering was daarmee te vergelijken. Niet echt smakelijk, maar wel voedzaam. Ik hoop snel weer in één ruimte (mogelijk met 1,5 meter afstand) bijeen te kunnen komen.” Die wens sprak ook Bert Tuk (ChristenUnie) uit: “Technisch niet helemaal goed, maar voldoende om te kunnen vergaderen en te kunnen stemmen waardoor een aantal dossiers nu verder kan. Je mist nu de echte dialoog.” Jaap Willem Eijkenduijn (PvdA): "Een interessante ervaring en een goede en ordelijk verlopen bijeenkomst. Het gekozen medium is minder geschikt voor een uitgebreid debat. Interrupties zijn niet goed mogelijk. Ik miste de non-verbale communicatie tussen raadsleden.”

Een goede vervanging

Willy Heintjes (VKGO): "Het was wennen. We waren ook erg afhankelijk van de techniek. Complimenten voor het uitgezette voortraject. De - winkel - was open maar het is behelpen. Onderwerpen zoals RAD en VCP verdienen echter meer aandacht. Je mist de sfeer in de raadszaal en de non-verbale taal van raadsleden. Alleen achter de keukentafel is maar saai.” Daniël Huising (CDA): “Complimenten voor de getoonde discipline in deze setting. Goed dat op deze wijze vergaderd kan worden en onderwerpen besproken en besluiten genomen kunnen worden. Dan ligt het niet stil. Dat het digitaal stemmen veel tijd vroeg, mede als gevolg van technische problemen, is nu eenmaal zo. Goed dat toetreding tot RAD en het VCP-microplan een stap verder zijn gebracht.”

Hendrik Herweijer (SGP): Politiek gezien was het geen ‘spannende’ vergadering. Alleen voorstellen in de besluitvormende fase met twee daarvan kort nog verduidelijkende vragen. Ik ben blij dat er op deze digitale wijze vergaderd kon worden. Dat daardoor woningbouw op Oosterpark Ouddorp niet wordt opgehouden en dat bijvoorbeeld plannen kunnen worden aangepakt voor verkeersonveilige locaties in Middelharnis en Sommelsdijk. Maar het blijft behelpen, zo’n digitale vergadering. Niettemin, zo lang als nodig is deze digitale insteek een goede vervanging. Voor inwoners overigens lastig om de vergadering te volgen als er - zoals deze keer - de live-uitzending hapert.”

Ook hilarisch

Addy Reijerkerk (VVD): Digitaal vergaderen is vernieuwend, leerzaam maar ook hilarisch. Dit laatste betreft het digitale stemmen. Noem het wat onwennig deze eerste keer. Bijzonder om raadsleden in hun thuissituatie te zien. Al dan niet in het donker en de ander in fel neonlicht. Fijn dat de dossiers RAD HW bv en de VCP-maatregelen nu verder kunnen, wel met de kanttekening dat deze onderwerpen veel meer aandacht verdienen dan zij nu kregen.” Ten slotte Jos de Jonge (Groep Zwerus):” Ik heb bewondering voor alle mensen die mij/ons hebben begeleid naar deze digitale vergadering. Voor mijn beëdiging was ik alleen in de raadzaal, met wethouders en overige raadsleden op afstand ingelogd. Het was een leerzame bijeenkomst. De stemmingen waren niet spannend omdat alle dossiers unanieme steun kregen.”

Uit de krant