Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg.
Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg. Foto: Jorrit Lousberg

Laatste windmolen Energiepark Haringvliet Zuid geplaatst

Algemeen 568 keer gelezen

MIDDELHARNIS - Vattenfall heeft de zesde en laatste windmolen van Energiepark Haringvliet Zuid geplaatst, een belangrijke mijlpaal voor het energiepark dat wordt gebouwd bij het Haringvliet in de buurt van Middelharnis.

Afgelopen periode is er hard gewerkt aan het energiepark waarvan de windmolens deel uitmaken. De zes windmolens staan in het noorden van het eiland Goeree-Overflakkee tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet. In februari 2020 installeerde Vattenfall de eerste windmolen. Binnen twee maanden is ook de zesde en laatste windmolen van Energiepark Haringvliet Zuid geïnstalleerd.

Leon de Graaf, site manager Energiepark Haringvliet Zuid, over de bouw: “Afgelopen winter hadden we slecht weer, met veel regen en wind. Door de uitbraak van het coronavirus verloopt ons werk ook anders dan gepland. Normaal gesproken sluiten we met drie á vier collega’s de kabels aan, nu doen we dat met twee personen omdat we ons aan de 1,5 meter afstand houden. Dat heeft allemaal impact op de planning. Maar in april zat het weer gelukkig mee. Daardoor konden we snel doorwerken en bleef de vertraging van de bouw beperkt”.
Vanaf juni zullen de windmolens gaan draaien, maar deze wekken dan nog geen groene stroom op. Er volgt nu namelijk eerst een periode van testen en optimaliseren.

Grootste hybride energiepark van Europa

Uniek in Nederland maar ook in Europa is dat in Energiepark Haringvliet Zuid windenergie, zonne-energie en batterijen gecombineerd worden. Nu de windmolens staan, kan Vattenfall starten met de werkzaamheden voor het zonnepark en de batterijen. Naast de zes windmolens, bestaat het park uit 124.000 zonnepanelen en twaalf zeecontainers met batterijen. De batterijen zijn bedoeld om het netwerk in balans te houden en kunnen in de toekomst dienen als opslag. Aan het eind van 2020 produceert Energiepark Haringvliet Zuid de eerste stroom. Met de windmolens en zonnepanelen samen kan Vattenfall ongeveer 39.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

Er zijn zes windmolens geplaatst van in totaal 22 Mw. De wieken zijn 60 meter lang en wegen 12 ton per stuk. De tiphoogte is 150 meter. De diameter van de fundatie voor een windmolen is 17 meter.

Uit de krant