Afbeelding

Lifeguards vervullen Maatschappelijke Dienstijd

Algemeen 315 keer gelezen

OUDDORP – De afgelopen week was het een drukte van belang rondom de reddingspost van de Ouddorpse Reddingsbrigade. Van maandag tot zaterdag hebben vijftien lifeguards een opleiding gevolgd, dit in het kader van het Maatschappelijke Diensttijd traject.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Zelfs de NOS was vrijdag naar het persmoment gekomen dat de Ouddorpse Reddingsbrigade (ORB) had georganiseerd rondom de opleiding tot lifeguard beach. Het was dan ook een landelijke primeur dat een reddingsbrigade betrokken werd bij een MDT-traject (Maatschappelijke Diensttijd Traject). De opleiding aan het Ouddorpse strand is een samenwerkingsproject van Reddingsbrigade Nederland, CIOS Goes en surfschool Natural High. De 15 meiden en jongens – in leeftijd tussen 15 en 25 jaar – konden door deelname aan deze week een EHBO- en Lifegaurddiploma halen. Deze opleiding biedt voordelen voor alle partijen. De lifeguards, afkomstig uit het zuidwesten van Nederland, vormen een nieuwe aanwas voor de ORB, want deze organisatie is bijna altijd op zoek naar nieuwe 'redders'. Daarnaast krijgen de jongeren die in opleiding zijn als surfinstructeur hierbij ook hulpverlenende activiteiten aangeleerd.

De opleiding in en rond de reddingpost van de ORB aan het strand bij het Flaauwe Werk bestond voor een deel uit theorie en voor een deel uit de praktijk. Om de lessen goed en professioneel te begeleiden werden ook externe instructeurs aangetrokken.

De jongeren waren vrijdag aan de vloedlijn aan de slag met diverse casussen. Op verschillende manieren moesten er reddingen worden verricht, gewonden verzorgd en werden er reanimaties gegeven. Beurtelings moest iemand uit de groep leiding geven aan zijn of haar team. Na de verschillende hulpverleningsacties werden direct aan de waterlijn de acties geëvalueerd. De instructeurs gaven hierbij niet alleen complimenten, maar er was soms ook stevige kritiek. Dit betrof dan niet alleen het omgaan met de drenkeling, maar ook de kwaliteit van leidinggeven en het omgaan met het materiaal. Natuurlijk kwam hierbij ook de terugkoppeling via de mobilofoons met de hoofdpost en aan andere hulpverleningsinstanties aan de orde.

Heel gemotiveerd

Volgens de opleiders en de mensen van de ORB waren de leerlingen de afgelopen week heel gemotiveerd. Het vergde ook veel inspanning om tijdens de koude weersomstandigheden toch een goed resultaat neer te zetten. Uit de gesprekken met de initiatiefnemers blijkt dat jongeren tijdens deze week goede skills krijgen aangeleerd, waardoor ze een waardevolle bijdrage aan de maatschappij kunnen leveren en dat is een van de bedoelingen van het maatschappelijk diensttijd traject. De leerlingen leren les te geven, hulp te bieden, maar ook in contact te treden met mensen in crisissituaties. Daarnaast wordt het functioneren in een groep en samenwerken natuurlijk ook aangeleerd.

De overheid heeft voor het MDT een subsidie uitgetrokken voor ongeveer 13.000 jongeren. 60 van deze jongeren kunnen bij één van de reddingsbrigades aan de slag op verschillende locaties. In Ouddorp trad deze week voor het eerst een groep aan en daarom was er ook belangstelling van de landelijke pers.

Zaterdag - na het examen - bleek dat alle deelnemers aan de opleiding zijn geslaagd. De Ouddorpse Reddingbrigade is heel blij met de nieuwe aanwinst van lifeguards, want de Ouddorpse redders kunnen altijd nog hulp gebruiken. Dus wie ook lifeguard wil worden, kan zich melden bij de ORB. Meer info: www.ouddorpsereddingsbrigade.nl.

De deelnemers zijn allen geslaagd. Foto: Marijn de Ruiter.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant