Afbeelding

Drie ongelukken in één week op N59

Algemeen 1.613 keer gelezen

Woensdagmorgen 21 november zijn er twee auto's frontaal op elkaar gebotst op de N59 ter hoogte van het natuurgebied. Omdat er sprake was van beknelling kwam de brandweer en de traumahelikopter ter plaatse. De gewonden zijn met een spoedtransport naar het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam gebracht. De weg was urenlang afgesloten in beide richtingen. Het is het derde ongeluk in één week tijd op de weg, die in de volksmond ook wel de 'dodenweg' wordt genoemd.

Ruim een week eerder, op dinsdag, vielen er strobalen van een aanhangwagen, waarna er auto's op elkaar zijn gebotst. Een paar dagen later op vrijdagmorgen vroeg botsten er zeven auto's op elkaar, op dat moment was er minder zicht vanwege mist.

Er wordt al jarenlang gesproken over het aanpassen van de N59 om de weg veiliger te maken. In maart van dit jaar hebben de betrokken partijen een overeenkomst gesloten om de weg veiliger te maken. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft in december 2017 toegezegd om € 5 miljoen ter beschikking te stellen voor de verbetering van de verkeersveiligheid van de N59. De provincie Zuid-Holland draagt maximaal € 10 miljoen bij en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in totaal € 0,8 miljoen. De verbeteringen zouden in de periode van 2018 tot 2024 gerealiseerd moeten worden. De definitieve plannen hiervoor zijn, voor zover bekend, nog niet gepresenteerd. Voor alle betrokkenen bij de ongelukken de afgelopen week komen de aanpassingen in ieder geval te laat.

Veel inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee zien een rijbaanscheiding, zoals op de N57, als oplossing om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast willen forenzen en (transport)ondernemers graag een weg met 2 x 2 rijbanen om de doorstroming te bevorderen. In 2016 werd er door een eilandelijke delegatie in de Tweede Kamer een petitie overhandigd met een dringende oproep om de weg veiliger te maken. Daar stond onder andere in: "In tien jaar zijn er 14 doden te betreuren op Goeree-Overflakkee." Ruim twee jaar later is er nog niks veranderd aan de weg en zijn er nieuwe doden gevallen. Een lichtpunt is dat de oplossing door de financiële toezeggingen dichterbij is dan een paar jaar geleden.

Foto: Shutterstock en Beeldbank Rijkswaterstaat, Joop van Houdt

Afbeelding

Uit de krant