Afbeelding

Slagerij Buth viert 50-jarig jubileum

Algemeen 806 keer gelezen

OOLTGENSPLAAT – Op 19 november 1968 opende de toenmalige burgemeester Van der Harst de gloednieuwe winkel en slachterij van de familie Buth aan de Pieter Biggestraat. "Als vanouds zullen wij trachten U het beste van het beste te leveren, zelf geslacht vlees en een prompte en nette bediening in onze nieuwe, naar de eisen des tijds ingerichte zaak", zo luidde de advertentie in het Eilanden-Nieuws van dat jaar. Anno 2018 staan slager Krijn Buth en zijn vrouw Leny nog steeds achter deze tekst, al is de slachterij verdwenen en is het assortiment meegegroeid en aangepast naar de wensen van de huidige tijd.

Door Mirjam Terhoeve

"We zitten met onze winkel nu precies 50 jaar in de Pieter Biggestraat", zegt Krijn. "De slagerij van onze familie bestaat echter al veel langer. Zo'n 150 jaar geleden startte Willem de Vos met een slagerij op de Molendijk in Ooltgensplaat. Zijn schoonzoon W.J. Buth nam in 1897 het stokje over en gaf dat vervolgens in 1935 weer door aan diens zoon, mijn vader, Willem Buth. Vanwege sanering moest de zaak op de Molendijk weg en verhuisden we in 1968 naar de Pieter Biggestraat. Voor die tijd een ultramoderne slagerij, voorzien van de allernieuwste snufjes, zoals de speciale tegelvloer, de elektrische lier om het vee op te takelen en een elektrische broeikuip om de varkens mee te ontharen. Slager zijn was hard werken en dus werkten mijn broers en ik ook mee. Mijn zussen hielpen mijn moeder in de winkel."

Bijblijven

Krijn zit dus al sinds zijn vijftiende in het vak. "Eigenlijk wilde ik na mijn bakkersopleiding doorleren voor kok", vertelt hij. "Toch vond ik ook het slagersvak erg mooi en dus heb ik uiteindelijk deze keuze gemaakt. Vijf jaar lang ging ik 1 dag per week naar de Slagersvakschool in Rotterdam, later naar Goes en de andere dagen werkte ik in de slagerij. Zodoende heb ik al de benodigde papieren behaald. In 1978 nam ik samen met mijn vrouw Leny en broer Wim de zaak van mijn vader over. Het studeren was echter nooit voorbij. Tot op de dag van vandaag is het nodig om bij te leren en bij te blijven om het predicaat Kwaliteitsslager te mogen behouden".

Nieuwe uitdagingen

In de afgelopen 50 jaar is er dan ook behoorlijk wat veranderd op slagersgebied. Vroeger was er vooral vraag naar een stukje puur vlees, gehakt of worst, weet Krijn. In onze eigen worstmakerij werden toen een paar soorten worst bereid. Tegenwoordig is de vraag heel anders en wil men graag bereid vlees, waar men thuis niet al te veel werk meer aan heeft. Gerookt, gebraden, gevuld, noem maar op en zelfs vegetarische producten. Zelf vind ik het altijd een enorme uitdaging om een nieuw en lekker product uit te proberen en te bereiden. Zo komt mijn bakkersopleiding toch nog een beetje van pas. Ook de vraag naar compleet verzorgde buffetten en barbecues is enorm gegroeid en uiteraard hebben we daar op ingespeeld. Samen met onze vaste medewerkster Patricia van Etten, die al 30 jaar bij ons in dienst is, bereiden we de heerlijkste gerechten. Er zijn dan ook veel mogelijkheden voor ieders budget. In de afgelopen jaren hebben wij met onze producten regelmatig meegedaan aan vakwedstrijden en met succes. Een jury beoordeelt het product op snijvlak, smaak en geur. Onze gehaktballen, rookworsten, Plaetse drogeworst, achterham en spareribs zijn al veelvuldig in de prijzen gevallen en behoren tot de besten van Nederland. Daar zijn we enorm trots op".

Ambachtelijk werk

Sinds 2001 slacht Krijn niet meer zelf. "De wet- en regelgeving is ontzettend streng", legt hij uit. "Dat was altijd al zo, maar het wordt steeds strenger, zeker als je zelf slacht. Er gaat enorm veel tijd in het papierwerk zitten. Dat zie ik toch wel een beetje als een handicap. Heel jammer. Gelukkig hebben wij altijd alles goed op orde gehouden en nooit problemen gehad, maar het is enorm tijdrovend. Het was indertijd wel de druppel om te stoppen met het zelf slachten. Tegenwoordig halen we ons vlees elders. Ons dikbil rundvlees komt uit IJsselstein het groene hart van Nederland! De varkens komen uit Brabant. Hier ter plaatse zorg ik zelf voor het uitbenen en portionering ervan en het maken van diverse soorten worsten. Dat is en blijft ambachtelijk werk".

Toekomst

Ondanks het plezier dat hij heeft in zijn werk, heeft Krijn toch besloten om volgend jaar augustus het hakbijltje erbij neer te leggen. "Ik zelf vind het dan na 51 jaar zoetjesaan ook wel tijd", verklaart hij. "Dan komt er helaas een eind aan drie generaties 115 jaar slagerij Buth. Mijn kinderen hebben nooit de ambitie gehad om het vak in te gaan, dus dan houdt het op. Misschien dat er een andere partij zich aanbiedt om het over te nemen. Dat zouden we erg leuk vinden, zeker ook voor onze trouwe klanten. Natuurlijk zullen we de bezigheden en het contact met de klanten, die ons vanuit de wijde regio weten te vinden, enorm missen, dat is logisch. Echter het is nog niet zover. Voorlopig gaan we nog even door en zullen we zoals altijd onze Pure en Ambachtelijke producten blijven aanbieden, waar we voor 100% achter staan".

Foto van de opening van slagerij Buth in 1968.

Uit de krant