Rijinstructeur René bij de leswagen samen met de zussen Geerke, Mieneke, Willeke en Annemarieke van den Berg.
Rijinstructeur René bij de leswagen samen met de zussen Geerke, Mieneke, Willeke en Annemarieke van den Berg.

Vier Ouddorpse zussen verrassen hun rijinstructeur

Algemeen 1.697 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het zal je maar gebeuren. Je doet de voordeur open en dan staan er vier charmante dames op de stoep met een bloemenhulde. Een leuke verrassing waardoor je eigenlijk een beetje wordt overrompeld. Dat was nu ook net de bedoeling. Het overkwam instructeur René van Wezel van Autorijschool Daniël (centraal gevestigd aan De Horst in Goes), maar zelf met echtgenote Sarah wonend in de Oranje Nassaustraat 3 in Middelharnis. Alles was zorgvuldig voorbereid, ook de vrouw van René zat in het complot. Een 'overval' van vier Ouddorpse dames die de rijinstructeur - gezamenlijk - hun waardering en dank kwamen overbrengen voor de wijze waarop hij hen had begeleid naar een succesvol afgelegd rijexamen.

Door Jaap Ruizeveld

Het was extra bijzonder omdat het hier vier zussen betrof, Willeke, Annemarieke, Geerke en Mieneke. Dochters in het gezin van de familie Van den Berg, waar hun vader als predikant verbonden is aan de Hervormde Gemeente (Dorpskerk) in Ouddorp. Het idee om instructeur René even in het zonnetje te zetten kwam van Mieneke, die als jongste en laatste in het kwartet haar rijbewijs behaalde. De geste werd spontaan en enthousiast door haar zussen overgenomen. Vanaf dat moment moest alleen nog een geschikt tijdstip worden gekozen om René thuis te verrassen.

Vertrouwd gevoel

Niet zo gemakkelijk in deze vakantietijd. Maar het lukte. De instructeur was ingenomen met het onverwachte huisbezoek en met het bloemenboeket. Ja, hij wist nog alle details van hun rijlessen en ook van de individuele examen-afname van het viertal. "Dat is me bijgebleven," vertelde hij. Hoe het allemaal was gegaan had ik overigens thuis in de Ouddorpse pastorie al gehoord van de dames. De rijlessen van het viertal vonden plaats in de periode 2013 tot eind 2017. In dertig uur (24 lessen) konden de dames - individueel uiteraard – afrijden. Geduldig, begripvol en in eigen tempo zorgde René van Wezel er voor dat de dames zelfverzekerd achter het stuur zaten en zich op het examen (theorie en praktijk) konden voorbereiden. "Fijn dat wij steeds dezelfde rijinstructeur hadden," geven de meiden aan. "Dat gaf een vertrouwd gevoel. Wij reden hier op het eiland. Voor ervaring met stadsverkeer gingen we naar het Zeeuwse Goes."

Anekdotes

De zussen vertellen twee leuke anekdotes. Mieneke kreeg haar laatste rijles tijdens een decemberdag vol sneeuw, code Oranje was van kracht. "Eigenlijk was dat mijn leukste les. Het had meer weg van een slipcursus", vertelt ze lachend. Bij het afrijden van Willeke en Annemarieke, op dezelfde dag, moest er logistiek veel worden geregeld. Vader Van den Berg bracht zijn ene dochter naar Goes, wachtte tot het examen was afgerond en bracht haar terug naar Ouddorp. Om vervolgens het traject nog eens visa versa af te leggen met het brengen en halen van de tweede dochter. In die tussentijd dienden zij elkaar niet te spreken om te horen of de één al was geslaagd of gezakt. Maar eind goed al goed. "Met de geruststellende woorden van de examinator dat 'je zus' ook was geslaagd, was er reden voor een gezellig onderonsje."

Uit de krant