Afbeelding

Verkennend overleg over mogelijke openstelling Ouddorpse vuurtoren

Algemeen 441 keer gelezen

OUDDORP - Rijkswaterstaat, eigenaar en beheerder van de Ouddorpse vuurtoren op het Westhoofd, is in een verkennend gesprek met geïnteresseerde partijen om de mogelijkheid te onderzoeken de vuurtoren eventueel op termijn voor het publiek te kunnen openstellen. Het overleg bevindt zich nog in de oriënterende fase. Derhalve kan er nog geen enkele duiding worden aangegeven of het onderzoek haalbaar is en zo ja, op welke termijn dit dan zou kunnen worden gerealiseerd.

Door Jaap Ruizeveld

Dit antwoord geeft Rijkswaterstaat-Zeeland op vragen van onze krant naar aanleiding van een geruchtenstroom die rond de jaarwisseling op de Kop van het eiland veelvuldig klonk. Rijkswaterstaat voegt er aan toe dat, mocht er sprake van zijn dat openstelling haalbaar blijkt, dit alleen kan plaatsvinden onder garantie dat strikte veiligheid en functie van de vuurtoren niet in het geding komen. Met nadruk wordt daarbij gewezen op de huidige dienstinvulling (bemensing) van de toren en op de primaire lichtfunctie van de vuurtoren. De 52 meter hoge vuurtoren/zeeverkeerspost heeft de status van rijksmonument sinds 2007.

Betrokkenheid

Burgemeester en wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee hebben eind december 2015 het onderwerp Wijziging gebruik vuurtoren Ouddorp al op haar vergaderagenda gehad. Hoewel de gemeente dus geen eigenaar, noch beheerder is van deze vuurtoren, is zij wel betrokken bij een wijziging/aanpassing van het bestemmingsplan als Rijkswaterstaat tot een eventuele openstelling van de toren zou besluiten.

Uit de krant