De prijswinnaars in de verschillende categorieën.
De prijswinnaars in de verschillende categorieën.

Nieuwjaarsreceptie met mooie cijfers Forse omzetstijging bij UFA van 45 naar 53 miljoen euro

Algemeen 607 keer gelezen

STELLENDAM – Directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions keek zaterdag tijdens een geanimeerde en druk bezochte Nieuwjaarsreceptie in de Visafslag op de Stellendamse buitenhaven met positieve gevoelens terug op de activiteiten en resultaten die in de visserijsector in 2015 zijn behaald. Tevens bood hij inzicht in de stappen die dit jaar 2016 worden gezet op het terrein van gebiedsontwikkeling. Met accenten op de kansen en uitdagingen. En bij een jaaroverzicht mogen uiteraard de cijfers niet ontbreken. Het quotum voor tong is met 10% gestegen. Dat voor schol met 2,6% en voor kabeljauw met 15 procent. Een positieve ontwikkeling. De aanlandplicht voor de kottersector is nu van kracht. Van Nieuwenhuijzen gaat er van uit dat innovatie en regelgeving elkaar zullen matchen. "Het is nodig dat de visserijsector en de overheden hier met elkaar zullen optrekken."

Door Jaap Ruizeveld

Samen met direct betrokkenen in en bij de visserijsector waren ook de wethouders Tollenaar en Van der Vlugt met een aantal raadsleden naar Stellendam afgereisd om deze unieke jaarlijkse bijeenkomst bij te wonen. Begrijpelijk omdat de visserijsector één van de economische pijlers is voor het eiland. "UFA is graag partner op de thema's gebiedsontwikkeling, technologische innovatie en keteninnovatie. Wij blijven ons inzetten in het optimaliseren van de dienstverlening". Directeur Van Nieuwenhuijzen nodigde een ieder uit om initiatieven en ideeën aan te dragen, zodat er gezamenlijk kan worden bekeken op welke wijze daar eventueel invulling aan kan worden gegeven.

Omzetstijging                                                                                                                        

Kijkend naar de voor UFA belangrijke vissoorten was er in 2015 een stijging van de prijzen voor tong met 11 procent naar 10,60 euro per kg. Van schol van 1,17 naar 1,48 euro per kg. Griet en tarbot gaven prijsdalingen aan van gemiddeld 15 procent. Dit kwam door een groei van de aanvoer met 30%. De garnalenaanvoer was 500 ton lager. Wel steeg de gemiddelde garnalenprijs van 3,36 naar 3,81 euro per kilogram. Concluderend betekende dit voor UFA in 2015 een omzetstijging van 45 naar liefst 53 miljoen euro en een groei in de hoeveelheid aangevoerde vis van 1000 ton. Opvallend is binnen de UFA de sterke groei van de Visafslag Scheveningen. De UFA-directeur complimenteerde alle werknemers en het UFA-team die de groei hebben gerealiseerd en er voor zorgden dat de kwaliteit van de bedrijfsprocessen en service verder konden worden geoptimaliseerd.                                                

Gebiedsontwikkeling                                                                                                                 

"UFA hecht veel waarde aan een vitaal en economisch gezonde werkomgeving en zet zich in voor de gebiedsontwikkeling rondom de vestigingen. Eilandelijk, in Stellendam, zijn het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet in en rondom het havengebied. A Seal is geopend en er kwam een vernieuwde horeca op een unieke locatie aan het Haringvliet. Een versterking op gebiedsniveau die kansen biedt voor verbinding en ontwikkeling van ecologie, toerisme en visserij en het kan een aanjager kan zijn voor verdere ontwikkeling. Samen met partners zoals de gemeente Goeree-Overflakkee, Rijkswaterstaat, Visserijvereniging Zuidwest en ondernemers wordt een visie uitgewerkt waarin de ambities uiteen worden gezet", aldus Van Nieuwenhuijzen. Dat A seal een trekker is, werd na de opening op 17 december, in de laatste twee weken van 2015 direct aangetoond. Bijna 5.000 senioren en gezinnen met kinderen meldden zich al in het zeehondenopvangcentrum, vertelde stichtingsvoorzitter René Wissekerke.

Innovatiecentrum                                                                                                                

Van Nieuwenhuijzen wees tenslotte op het feit dat in 2015 diverse visserijbedrijven en organisaties gebruik hebben gemaakt van het Innovatiecentrum op het haventerrein voor het testen van netwerk, viskoppen voor de garnalenvisserij, vervangers voor plus dat toegepast wordt in de garnalenvisserij en pulstechniek voor het vissen op mesheften. Er is een zestal testen uitgevoerd. Voor onderwijs aan leerlingen van visserijscholen blijkt het Innovatiecentrum een mooie aanvullende faciliteit. Het Steunfonds Visserij ondersteunt deze activiteit. De Stichting Verduurzaming Visserij Voordelta heeft aangegeven dat zij initiatieven van de visserijondernemers , die een relatie hebben met de Voordelta, voor de testen kan ondersteunen. "Maak er gebruik van," klonk de uitnodiging.                                                                                                                                        

Prijswinnaars                                                                                                                                

Aan het eind van de overzichten konden de prijswinnaars 2015 worden gehuldigd, waarvoor de UFA-directeur de schippers en bemanningsleden op het podium uitnodigde. Het zijn in de vier sectoren (schippers en bemanning): Categorie Eurokotter SCH 18 met schipper Gerard Tanis; categorie 2000 pk kotter OD 6 met schippers Peter en Rene Sperling; categorie Flyshoot SCH 65 met schipper Albert van Slooten en categorie garnalen GO 29 met schipper IJsbrand Koornneef. De prijzen zijn toegekend door UFA-locatiemanagers Erik de Jong en Wim Harteveld en vishandelaren. Het gaat om de best verzorgde vis, met kwalificaties die respectievelijk variëren van uitstekend, uniek, constante topkwaliteit, wijze van behandeling aan boord en goede communicatie.

Uit de krant