Afbeelding

Marieholm-schepen weekeind te gast in Oude-Tonge voor zeilwedstrijd

Algemeen 888 keer gelezen

OUDE-TONGE – Liefst 15 boten van de Nederlandse Marieholm Vereniging brachten vanaf donderdag een meerdaags bezoek aan de haven van Oude-Tonge. Gastvrij onthaald door de plaatselijke Watersportvereniging en met medewerking van de havenmeester, kregen de gasten uitstekende ligplaatsen bij de Kaai toegewezen. Een nautisch spektakel dat de haven van Oude-Tonge sfeervol op de kaart zette. Tegen het decor van de vrijdagse weekmarkt was het helemaal een leuk gezicht.

Door Jaap Ruizeveld

De NMV is een vereniging met rond 250 leden. Veel leden bezitten een Marieholm IF of een M26. Voor een leek is het verschil zichtbaar door 2 of 3 raampjes. De NMV organiseert zeilevenementen, wedstrijden, tochten, clinics en excursies. Alles gericht op het in stand houden van de fraai gelijnde zeewaardige Marieholm schepen, het zeilplezier en de veiligheid op het water. Het driedaags zomerevenement is het hoogtepunt in het verenigingsjaar. Oud (waarnemend)-burgemeester Kleijwegt, wonend in Hellevoetsluis, is één van de NMV-leden. Hij had zijn komst met zijn Marieholm-boot naar ons eiland aangekondigd, maar bleek niet op de deelnemerslijst te staan.

Passie
De NMV is opgericht in 2001 en brengt Marieholmers met een zelfde passie op een leuk wijze met elkaar in contact tijdens door haar georganiseerde zeil- en walevenementen. Belangrijk zijn de goede sfeer en de gezelligheid. Alsmede de mogelijkheid om steeds beter te leren zeilen met de Marieholm door kennis- en ervaringsuitwisseling en het deelnemen aan wedstiijden.

Kijken bij collega
Oude-Tonge was dit jaar uitgekozen als thuisbasis voor het driedaagse zeilevenement. Eerder deed men Enkhuizen, Muiden en daarvoor Colijnsplaat aan. Vanaf de Krammer werd het weekeind tussen de betonning gevaren, door de Krammerse Slikken naar de Keersluis en vandaar terug naar de haven van Oude-Tonge. Vrijdagmorgen werd de start enkele uren uitgesteld vanwege sterke windkracht. Dit gaf, na de briefing, de booteigenaren de gelegenheid om ook eens bij collega's op bezoek te gaan en aan boord te kijken hoe men eigen details had aangebracht. Voorzitter Michel Zandbergen en wedstrijdsecretaris Hans Verdel waren lovend over de faciliteiten die de NMV in Oude-Tonge kreeg. Om de onderlinge band te benadrukken, werd zelfs een gezamenlijke barbecue georganiseerd.

Uit de krant