Afbeelding

Snelheid bij 'boetekruispunt' Goedereede blijft vijftig kilometer

Algemeen 2.493 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naar aanleiding van raadsvragen over het grote aantal processenverbaal dat is - en nog steeds wordt - uitgedeeld aan automobilisten die de nieuwe digitale flitspalen op rijksweg N57 kruising Goedereede passeren met een snelheid boven de 50 km, zegde wethouder Trouwborst toe dit aspect met wegbeheerder Rijkswaterstaat te zullen bespreken. In het gevoerde overleg is geopperd de rijsnelheid bij de kruising naar boven bij te stellen. Maar de wegbeheerder acht dit niet wenselijk.

Door Jaap Ruizeveld

De kruising biedt namelijk ook de mogelijkheid aan fietsers en voetgangers om daar bij de verkeerslichten over te steken. Een hogere snelheid vergroot de kans op ongelukken. Rijkswaterstaat stelt dat de kruising goed is ingericht en dat de regelinstallatie correct werkt. Bij een representatief verkeersaanbod en correcte rijsnelheid is doorstroming gewaarborgd. In een informatieve brief aan de gemeenteraad geeft het college aan deze uitleg van het standpunt te onderschrijven.

Wijzigingen

Oorspronkelijk was de maximum rijsnelheid op de N57 vastgesteld op honderd kilometer. Na een reeks ongelukken heeft Rijkswaterstaat de weg toen vanaf het Ted Jansenplein richting Ouddorp afgewaardeerd van stroomweg naar gebiedsontsluitingsweg. De rijsnelheid werd verlaagd naar 80 km en die snelheid is met verkeersborden aangegeven. Aansluitend aan deze maatregel moest, zo stelt Rijkswaterstaat, ook de rijsnelheid bij de verkeerslichten bij Goedereede worden aangepast. Deze is verlaagd van 70 naar 50 km. Ook dit is met borden aangeduid. Volgens de wegbeheerder kan daarom over de maximum rijsnelheid bij de kruising geen onduidelijkheid bestaan.

Doorstroming

De gemeente kreeg signalen over de trage doorstroming bij de kruising. Als oorzaak wordt dan de rijsnelheid van 50 km genoemd. In het overleg tussen Rijkswaterstaat en de gemeente is aangegeven dat dit niet de oorzaak is. Bij het naderen van verkeerslichten moeten bestuurders de gelegenheid hebben rustig snelheid te verminderen. Daartoe wordt een bepaalde minimumafstand tussen verkeersborden en verkeerslichten in acht genomen. Bij 50 km is dat minimaal 140 meter vanaf het verkeersbord tot aan de stopstreep bij de verkeerslichten. Volgens Rijkswaterstaat wordt bij de kruising N 57/Goedereede ruim aan deze norm voldaan. Als automobilisten zich tijdig aan de - met borden aangegeven - geldende rijsnelheid houden levert de doorstroming op het kruispunt geen problemen op. Meetlussen in de weg zorgen daarvoor, stelt Rijkswaterstaat.

Uit de krant