Afbeelding

Vuurtoren Westhoofd moet bemand blijven

Algemeen 572 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het CDA in de provincie en het CDA Goeree-Overflakkee zijn van mening dat de vuurtoren Westhoofd in Ouddorp op de Kop van Goeree bemand dient te blijven. Zij zullen via de CDA-afvaardiging in de Tweede Kamer over dit onderwerp vragen stellen aan de minister nu blijkt dat het rijk een voornemen heeft de Ouddorpse vuurtoren vanaf afstand te gaan bedienen.

Het CDA vindt het belangrijk dat de veiligheid en de werkgelegenheid aan de kust gegarandeerd wordt en blijft. Vuurtoren Westhoofd, als vooruit geschoven post van de vuurtoren in Den Helder, zorgt voor de veiligheid van de kust bij Goeree-Overflakkee. Niet alleen als achtervang voor de zeevaart maar ook voor de steeds toenemende recreatievaart. Daarnaast vervullen de vuurtorenwachters een signaalfunctie voor dagjestoeristen en de vakantiegangers recreërend op het strand.

Afgelopen week bezocht een CDA-deputatie bestaande uit kandidaten voor de provincie (Ellen Verkoelen en Paul Rijken) en het waterschap (Leo van Gelder), wethouder Van der Vlugt en leden van de raadsfractie Goeree-Overflakkee de vuurtoren om zich nader op de locatie te oriënteren. "Door op afstand de vuurtoren in werking te houden kan er niet adequaat ingegrepen worden in de fase voordat er zich een noodsituatie voordoet", zegt Ellen Verkoelen. "Pas als een schip werkelijk in nood verkeert kan er door de kustwacht vanuit Den Helder hulp geboden worden. Dat is niet de wijze zoals het CDA met de veiligheid bij de kust wil omgaan. Dat moet worden voorkomen en daar willen wij bij het kabinet aandacht voor vragen".

Rijkswaterstaat voelt zich niet verantwoordelijk voor het preventieve toezicht op recreanten aan de kust van Goeree-Overflakkee. Formeel behoort dit niet tot de taak van Rijkswaterstaat maar van de kustwacht. Het CDA stelt dat de kosten van onderhoud en beheer van de vuurtoren zeker niet zullen afnemen want de vuurtoren behoudt haar functie als lichtpunt en moet bovendien bemand kunnen worden bij calamiteiten. Paul Rijken zegt: "Iedereen vindt dat de vuurtorenwachters goed werk doen. Maar door een discussie of de medewerker door het Rijk uit de vestzak of de broekzak moet worden betaald, staat de vuurtoren straks – volledig operationeel – leeg. Dat betekent dan ook dat een tot op het bot gemotiveerde vuurtorenwachter voor zijn pensioen thuis op de bank zit"

Uit de krant