Afbeelding

Ontwikkeling projecten Ouddorp-Bad en deelgebieden staat in startblokken

Algemeen 444 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De ontwikkeling van het project Ouddorp-Bad en de deelgebieden Duin en Oost staat voor de deur. Er is veel voorwerk verricht om te zorgen dat de uitvoering past in een kwaliteitsslag die geen afbreuk doet aan zowel de landschappelijke- als recreatieve functie van het gebied. Waarbij ecologie en economie in evenwicht worden benaderd en waarbij het totaal gebeuren een versterking betekent voor Ouddorp als toeristisch-recreatieve badplaats. Dus geen Scheveningen of Knokke. Maar een ontwikkeling van de beleving op eilandniveau. Met waarborgen voor de identiteit met rust en ruimte". Wethouder Frans Tollenaar zegt dat de gemeente en de betrokken marktpartijen, waaronder Natuurmonumenten, staan voor beeldkwaliteit. Het Raamplan is voor het gehele project richtinggevend.

"Zorgvuldige inbedding van de plannen in het totale gebied. Dat kost tijd in het voortraject en in zo'n periode kunnen bij marktpartijen organisatieveranderingen ontstaan. Dat vergt voortdurend goede afstemming. Veelvuldig overleg. Daarbij kunnen projecten in tijd naar elkaar toeschuiven. Voor de gemeente blijven de doelstellingen, geformuleerd in het Raamplan, de basis. Kwaliteitsverbetering is nodig. De concurrentie is groot. De toerist heeft andere wensen dan tien jaar geleden. Marktpartijen willen daar concreet op inspelen. Wij houden bij die ontwikkeling de regie. Willen geen slot op de deur zetten. Accommoderen en faciliteren vanuit de vastgelegde doelen. De belangen van onze inwoners en ondernemers daarbij goed in het oog houden."

Tollenaar stelt: "Het eiland is open. Het is ontsloten. Dat biedt kansen. Met behoud van onze kernwaarden. Nieuwe inwoners die gericht kiezen voor ons eiland en de Kop van Goeree verwelkomen we graag. Samen met de toerist en recreant, noem hen de tijdelijke bewoner, kunnen zij een impuls geven aan onze economie waardoor het voorzieningenpakket wordt ondersteund. Het geeft een flow en die is nodig. Kijkend naar de plannen voor Ouddorp-Bad en de deelgebieden zeg ik dat als het daar economisch regent er ook de bekende druppels vallen op de rest van het eiland. De uitvoering van de projecten komt nu in een stroomversnelling. Al vanaf tweede helft van dit jaar en zeker in 2016 wordt dit concreet."

"Ja, de huidige bezoeker, de toerist, vraagt nieuwe recreatieve dagvoorzieningen. Wij kunnen daarop inspelen door bijvoorbeeld het duinlandschap leefbaar en toegankelijk te maken. Open ruimten in samenhang ontwikkelen. Verplaatsingen realiseren. Elementen toevoegen die de toerist langer vasthoudt. Daardoor wordt het seizoen verlengd en krijgt de economie meer armslag. Ook, als het past, voorzieningen scheppen voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld in het beleven van kunst en cultuur. Maar niet eenzijdig, vult de wethouder aan. Steeds is er die belangenafweging. De gemeente besteedt daar, in overleg met instanties en ondernemingen, doorlopend aandacht aan."

De wethouder wijst op de Notitie Ontwikkelingsmogelijkheden detailhandel en voorzieningen plan Ouddorp-Bad op de deelgebieden Duin en Oost. Bij de opstelling is de Ouddorpse Ondernemersvereniging nauw betrokken. Kijken naar het winkelarsenaal (het aanbod) in de dorpskern ten aanzien van die nieuwe ontwikkelingen. Zo is aangegeven dat detailhandel in deelgebied Oost beperkt dient te blijven tot hooguit twee kleinschalige voorzieningen. Als college hebben wij met deze notitie ingestemd," zegt Tollenaar.

Strandresort Ouddorp Duin, een ontwikkeling waarvoor overeenkomsten zijn getekend tussen Ridderstee Holiday en Ballast Nedam, het gebied van 35 hectare ten noorden van de Vrijheidsweg, staat aan de vooravond van invulling. Ballast Nedam gaat dit project in fasen uitvoeren. Vermoedelijk worden bouwfase 1 en 2 met rond 135 woningen gelijktijdig uitgevoerd. Met voorzieningen van amfitheater, informatiecentrum, fietsverhuur, short parking, enz. In een derde fase te voltooien met een kleine buurtsuper, zwemfaciliteit en hotel/appartementen. De bouw start nog dit jaar. De gemeente richt zich op het leefbaar maken van het duinlandschap. Offertes zijn hiervoor aangevraagd. Marktpartijen oriënteren zich op kleine woningbouwlocaties. Zoals nabij Duinzicht, vanaf de rotonde Vrijheidsweg richting Oude Nieuwlandseweg. Daarvoor is nog een bestemmingsplanprocedure nodig.

Ook in een latere fase is - passend in het leefstijlonderzoek van de gemeente - ontwikkeling mogelijk bij het doortrekken van de lintbebouwing Koolweg tot de Vrijheidsweg. Er staat veel te gebeuren. De gemeente wil een goede communicatie bewerkstelligen. Informeren, toelichten. Daarvoor is er begin maart een speciale inloopbijeenkomst. Dat ook andere insteken moeten worden gerealiseerd is duidelijk. Denk aan het Verkeerscirculatieplan. De positie van de sub-doorgangsweg Vrijheidsweg als tot snelheidwerende voorzieningen zou worden besloten. Immers het is ook de route van een lijnbus en die is niet gebaat bij een snelheid lager dan 60 km. Een aandachtspunt dat vanuit de raad door het CDA nu al is aangedragen.

Het gemeentebestuur organiseert samen met de provincie Zuid-Holland en projectontwikkelaars donderdagavond 12 maart, van 19.30 tot 21.30 uur in Fletcher-hotel Duinzicht in Ouddorp, een inloopbijeenkomst om inwoners, ondernemers en belangstellenden te informeren over plannen binnen de gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad. Het is een inloopsessie. Dat betekent dat er geen plenaire toelichting wordt verstrekt maar dat er vanuit informatiestands van betrokken partijen vragen worden beantwoord en toelichting op de planontwikkeling wordt gegeven. Wethouder Frans Tollenaar, verantwoordelijk portefeuillehouder, is op deze bijeenkomst aanspreekbaar.

Uit de krant