Afbeelding

PassiefBouwen Award gaat naar Middelharnis

Algemeen 332 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Een prestatie van formaat is het die Woongoed GO landelijk heeft neergezet. De woningcorporatie behoorde al tot de vijf genomineerden voor de PassiefBouwen Award 2014, die op 12 februari jl. uitgereikt zou worden tijdens de Week van de Bouw in de Utrechtse Jaarbeurs. Maar toen de uitslag bekend werd gemaakt bleek Woongoed zelfs winnaar te zijn, in de categorie Woningen. Dit met zes woningen die vorig jaar in opdracht van Woongoed werden gerealiseerd in het CPO bouwproject Molenplein te Middelharnis. De Middelharnisse corporatie heeft hiermee een landelijk toonaangevend voorbeeld gegeven van Passief Bouwen, ter navolging in de branche. Een trotse Simon van Nieuwaal mocht, als directeur-bestuurder van Woongoed GO, de PassiefBouwen Award in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Chris Zijdeveld.

Tekst en foto: Hans Villerius

Tijdens een feestelijke gelegenheid op het kantoor van Woongoed GO, vorige week woensdag 18 februari, keken de betrokken bouwpartners terug op het prijswinnende project. Het CPO-project Molenplein – een initiatief van de voormalige gemeente Middelharnis, waarin 28 woningen voor jonge starters werden gebouwd – was voor hen sowieso een feest om aan te werken, en maatschappelijk van groot belang, waarbij de bouw van energiezuinige tot energieneutrale woningen geheel in paste. Voor Woongoed GO waren het de eerste passieve woningen die ze realiseerde. Een bouwproject dat geen sinecure was.

Passief bouwen

Een passief gebouw is vanaf de tekentafel al zo ontworpen, en wordt in praktijk ook zo gebouwd, dat het er in de zomer bijna vanzelf koel en in de winter bijna vanzelf warm blijft. Dit kan uitsluitend worden bereikt bij specifieke ontwerpeisen, in combinatie met de juiste constructies en technische systemen. Bijvoorbeeld ligging van het gebouw op het zuiden, met grote ramen aan de zuidkant en kleine aan de noordkant. Hoge isolatiewaarden van dak, muren, vloeren, deuren, kozijnen en glas. Als kiervrij, dus ook tochtvrij, wordt gebouwd. Als 'koude brug' vormende constructies worden voorkomen. Als er een efficiënt verwarmingssysteem wordt aangelegd in combinatie met gebruikmaking van duurzame energiebronnen. En als er een ventilatiesysteem wordt aangelegd met warmteterugwinning, zodat ondanks de isolatie er een goed 'ademend' gebouw is. Als aan genoemde eisen wordt voldaan, ontstaat er een situatie waarin het binnenklimaat van het bouwwerk zomer en winter, als het ware op passieve wijze – vandaar ook de term Passief Bouwen, op eenzelfde peil blijft, uiterst comfortabel aanvoelt en een gezonde leefomgeving vormt.
Een passief gebouwde woning is dus, samenvattend, thermisch comfortabel, heeft een zeer goede kwaliteit binnenlucht en heeft een zeer laag energiegebruik. De energiebesparing kan oplopen tot tachtig procent. Natuurlijk kan daarnaast dusdanig gebruik worden gemaakt van duurzame energie en energiebesparing, dat de woning zelfs energieneutraal wordt.

Samenwerking, vakmanschap en wil

Al vanaf het begin dat Woongoed GO participeerde in bouwproject CPO Molenplein had de corporatie als uitgangspunt dat de in opdracht van haar te bouwen woningen gerealiseerd moesten worden volgens het Passief Bouwen principe. Vanaf de tekentafel werd dit beginsel door alle betrokken bouwpartners uiterst consequent vastgehouden. Dat zijn Schaap en Sturm Architecten te Roosendaal, Ingenieursbureau DWA te Bodegraven als adviseur en bedenker van het energie/klimaatconcept, aannemingsbedrijf Kroon & De Koning te Zwijndrecht en Trecodome te Roosendaal als controleur.
Gebruikmaking van de juiste materialen, technieken en systemen heeft vanaf de voorbereiding tot en met de uitvoering van de bouw centraal gestaan. Nadat de bouw voltooid was werd gecontroleerd of daadwerkelijk aan alle normen en eisen voldaan werd. Ook werden de woningen van binnenuit onder druk gezet om vast te stellen dat er nergens sprake was van kiervorming. Zo heeft intensieve samenwerking, in combinatie met vakmanschap en duidelijke wil om zó te bouwen, ertoe geleid dat dit jaar voor zes van de tien energiezuinige tot energieneutrale woningen die Woongoed GO in het CPO Molenplein project liet bouwen de PassiefBouwen Award naar de eilandelijke woningcorporatie ging. Met daarbij de opmerking in het juryrapport: 'Het is uiterst verheugend dat de wereld van de woningcorporaties aangeeft dat de schandalen die steeds weer aandacht in de media krijgen niet representatief zijn voor deze sector. Er zijn nog steeds corporaties die hun verantwoordelijkheid voor heden en toekomst serieus nemen en hiervan goede vertegenwoordigers zijn.'

Voorlichten en evalueren

Voordat de bewoners hun nieuwe passieve woning betrokken, werden zij uitvoerig voorgelicht hoe een dergelijke woning moet worden bewoond. Dat is niet alleen nodig om te leren omgaan met de installaties, zodat het maximale resultaat wat betreft energieverbruik kan worden behaald, maar ook om een aangenaam klimaat in de woning mogelijk te maken. Nadat de woningen een aantal maanden waren bewoond, werden de bevindingen van de bewoners op een bijeenkomst met deskundigen nog geëvalueerd. De bewonerservaringen zijn positief en de energiekosten minimaal. In zo'n project snijdt het mes aan meerdere kanten. Afgezien van de maatschappelijke voordelen, is het een mooie manier om de woonlasten, zijnde huur en energiekosten, laag te houden.

Uitdaging van de toekomst

Wat die toekomst betreft zien Woongoed GO en de bouwpartners die in het bouwproject aan het Molenplein met haar hebben samengewerkt de uitdaging, de ambitie én mogelijkheden om met elkaar meer Passieve Bouwprojecten te gaan realiseren, om zowel eilandelijk als landelijk de toon aan te geven voor hoe er in de toekomst gebouwd moet worden.

In de categorie Overige Gebouwen ging de PassiefBouwen Award naar een nieuwbouw woonzorgcomplex in Vroomshoop met 22 passieve, uiterst energiezuinige zorgappartementen, gerealiseerd in opdracht van Mijande Wonen te Vroomshoop. Het is de eerste zorginstelling in ons land met een dergelijk energiezuinig gebouw.

Uit de krant