Lenie ´t Hart (rechts) geniet met één van de vrijwilligers van de activiteiten rondom het plaatsen van de units.
Lenie ´t Hart (rechts) geniet met één van de vrijwilligers van de activiteiten rondom het plaatsen van de units.

Ondernemers zorgen voor uitbreiding huisvesting A Seal

Algemeen 422 keer gelezen

STELLENDAM - Zaterdagochtend kreeg het nieuwe zeehondenopvangcentrum in Stellendam een tweetal units bij haar onderkomen in de Haringvliet Expo. Deze welkome aanbouw kon worden aangebracht doordat het bedrijfsleven uit onder meer het Stellendamse Havengebied en transporteurs van elders ervoor zorgden dat units 'om niet' konden worden geplaatst.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Hoewel het regende waren de positieve reacties van Lenie 't Hart en haar vrijwilligers enorm. "Daar word ik nu blij van", aldus mevrouw 't Hart. Over het zeehondenopvangcentrum in Stellendam heeft Eilanden-Nieuws regelmatig geschreven. Het centrum heeft in de afgelopen weken haar bestaansrecht bewezen. Want ondanks dat het, wat de ruimte betreft, behelpen was zijn er toch al verschillende zieke zeehonden weer 'op de been' geholpen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er een heel zeldzame klapmuts zeehond in het centrum gebracht. Dit dier werd in de Baardman bij de Westerschelde gevonden. Volgens de mensen van A Seal is dit een bijzondere zeehond, die maar enkele keren per jaar in Nederland wordt gevonden. Zij komen vrijwel uitsluitend voor in de Noordelijke IJszee. Eenmaal van de schrik bekomen sterkte het dier door de goede verzorging al weer wat op.

Quarantaine

Naast jonge zeehonden, die hun moeder zijn kwijtgeraakt worden er voornamelijk zieke zeehonden bij A Seal in Stellendam gebracht. Het is dan ook heel belangrijk dat deze laatstgenoemde dieren in quarantaine worden opgevangen, om verdere uitbreiding van een eventuele ziekte te voorkomen. Eén van de units die zaterdag werd gebracht is bestemd om de pas gearriveerde dieren in quarantaine op te vangen. Ze krijgen dan zo'n tien dagen om in deze unit te accommoderen.

De andere unit die werd geplaatst is bedoeld als kantoor en doucheruimte. Want er moet natuurlijk administratie bijgehouden worden en de medewerkers moeten zich ook omkleden en wassen voor ze de quarantaineruimte ingaan.

Bedrijfsleven

Volgens René Wissekerk van Wissekerke Techniek, één van de bedrijven op het industrieterrein bij de binnenhaven, was actief betrokken bij de realisering van de units. Hij laat weten dat meerdere ondernemers uit Stellendam de zeehondenopvang een warm hart toedragen. De ondernemer heeft ervoor gezorgd dat Jan Snel Flexibel bouwen uit Montfoort de units leverde en dat Boekestijn Kraanverhuur haar expertise en kraancapaciteit beschikbaar stelde om de twee units op een professionele wijze te plaatsen.

Voor het bedrag van zes euro kunnen belangstellenden het centrum bezichtigen. Voordat bedrag kan men tevens de Haringvliet Expo bezoeken. Meer info kan men vinden op www.aseal.nl.

Uit de krant