Afbeelding

Wielertourtocht GO-Classic: fietsen voor het goede doel

Algemeen 433 keer gelezen

MIDDELHARNIS – Veel enthousiasme, prachtig weer, 650 deelnemers en een opbrengst van 25.000 euro. Dat is kort samengevat de eerste GO-Classic, die vorig jaar plaatsvond. Nu staat de tweede editie van het wielertourevenement op het programma. Op zaterdag 13 september is het zover. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 70, 115 en 150 kilometer. De opbrengst gaat naar drie goede doelen, waarvan twee op Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

De GO-Classic is bedacht door een aantal leden van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Leden die in hun vrije tijd graag wielrennen én, geheel passend bij hun serviceclub, geld voor goede doelen bijeen willen brengen. Fietsen voor een goed doel, dat is het wezen van de GO-Classic. Het geld, 25.000 euro, ging vorig jaar naar de kinderboerderij en de speeltuin van Hernesseroord. Deze doelen ontvingen ieder 15 procent. De resterende 70 procent ging naar de Leontien Foundation, die zich inzet voor mensen met eetstoornissen.

De Leontien Foundation is opgericht door Leontien Zijlaard-van Moorsel, meervoudig wereld- en olympisch kampioen wielrennen. Zij is door de organisatoren in de arm genomen als boegbeeld voor de GO-Classic, niet in de laatste plaats om de naamsbekendheid van het evenement te vergroten en daarmee ook de opbrengst voor de goede doelen.

Ook in 2014 en 2015 gaat 70 procent naar de Leontien Foundation. Dat is een onderdeel van de afspraken die met de bekende ex-wielrenster zijn gemaakt. Ze zal, net als in 2013, ook weer naar Goeree-Overflakkee komen om de tweede GO-Classic met haar aanwezigheid op te luisteren.

Sempre en RTM-museum

De andere goede doelen dit jaar zijn Sempre Crescendo en het RTM-museum in Ouddorp. De koninklijke muziekvereniging uit Middelharnis gaat het geld besteden aan nieuwe lesinstrumenten voor de leerlingen. De vereniging viert dit jaar het 125-jarig bestaan. Het RTM-museum heeft geld nodig voor de restauratie van een tramrijtuig dat vroeger dienst deed op Goeree-Overflakkee. De restauratie van dit rijtuig, AB-414, is al in volle gang. Geld van de GO-Classic is zeer welkom om onder meer het vensterglas en de bekleding van de banken te kunnen betalen.

Wie wil meefietsen op 13 september kan zich inschrijven voor een van de drie afstanden, inclusief eten voor onderweg en/of een pastamaaltijd na afloop. Individueel inschrijven is mogelijk, maar er zijn ook bedrijven die met een team komen. Of met klanten. Er is zelfs een mogelijkheid om te overnachten bij de Klepperstee, tegen een gereduceerd tarief. De sponsors van het evenement komen deels van Goeree-Overflakkee en deels van daarbuiten. Edudelta verzorgt de pastamaaltijd, als onderdeel van de maatschappelijke stage.

Ook 150 kilometer

Vorig jaar, tijdens de eerste GO-Classic, konden deelnemers kiezen uit twee afstanden: 70 en 115 kilometer op Goeree-Overflakkee. Dit jaar is daar voor de liefhebbers voor een wat langere rit een tocht over 150 kilometer bijgekomen. Die pakt ook een puntje Schouwen-Duiveland mee. Een extra stopplaats is gecreëerd bij Port Zelande.

De Rotaryclub Goeree-Overflakkee, die 35 leden telt, heeft ongeveer honderd vrijwilligers gecharterd om de tweede GO-Classic in goede banen te leiden. Daar zitten veel familieleden, buren en vrienden van de leden bij. Zonder die inzet zou de wielertocht niet mogelijk zijn. Net zomin als zonder de website, Facebook en de samenwerking met de Nederlandse ToerFietsUnie (NTFU). "We hebben wel een structuur neergezet. De basis staat", zeggen Jan Verhage en Jan van der Slik, die zich met de organisatie van de GO-Classic bezighouden. "De NTFU heeft de tocht begin 2014 beloond met twee sterren, de op een na hoogste kwalificatie. Daarmee voldoen we in het tweede jaar al aan de hoge kwaliteitsnormen van de NTFU. En we gaan voor de derde ster."

90 procent fietspad

Veiligheid, geeft het duo aan, is bij het bepalen van de kwaliteit van een toertocht terecht een heel belangrijk aspect. Niet voor niets zijn er professionele verkeersregelaars actief tijdens de GO-Classic, is er een verpleegkundige, zijn de tunneltjes verlicht en wordt de hele route vooraf geveegd. Rijden zonder helm is niet toegestaan. Negentig procent van de tocht gaat over fietspaden. Het oponthoud door verkeerslichten is zoveel mogelijk beperkt.

Start en finish zijn op het Diekhuusplein in Middelharnis. Wethouder Gerrit de Jong lost het startschot. Een blaaskapel van 'Sempre' is present om die handeling muzikaal op te luisteren. Starten kan overigens tussen halfnegen en tien uur in de ochtend. Voor vijf uur 's middags is iedereen weer terug, zo is de verwachting. Een wedstrijd is de GO-Classic niet, wel een toertocht. "Het wordt een sportieve, gezellige dag, die Goeree-Overflakkee op de kaart zet, met hopelijk een mooie opbrengst voor de goede doelen." En wie weet komen er, behalve Leontien Zijlaard-van Moorsel, nog meer wielrenners van naam naar het eiland. Want er is een kans dat ook Orange Cycling – de ploeg die Michael Zijlaard heeft opgezet met Breukink, Van Poppel en Boogert – van de partij is op 13 september.

Inschrijven kan via de website www.go-classic.nl. Vooraf inschrijven is goedkoper dan inschrijven op de dag zelf. De organisatie kan nog vrijwilligers gebruiken. Ook verkeersregelaars kunnen zich aanmelden. De contactgegevens staan ook op de website van GO-Classic..

Uit de krant